Κάποτε ο Βρετανός συγγραφέας Sir Clement Freud (1924-2009) είχε πει πως αν κόψει κανείς το τσιγάρο, το ποτό και τον έρωτα δεν θα ζήσει πιο πολύ, απλώς θα του φανεί ότι η ζωή διαρκεί περισσότερο.

Έχει μια δόση αλήθειας η παραπάνω δήλωση. Εντούτοις, αρκετοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν από πολύ μικρή ηλικία χρόνια προβλήματα υγείας, κυρίως λόγω των κακών καθημερινών συνηθειών τους. Έτσι, μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να συνδράμουν στη μακροζωία.

Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκείνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση αλκοολούχων ποτών. Σε ότι αφορά το κάπνισμα, δεν ισχύει ο κανόνας της μέτριας κατανάλωσης. Παγκοσμίως, ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί, εξαιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και της υψηλής φορολογίας. Το κάπνισμα, όμως, δεν θα πρέπει να κόβεται για κοινωνικο-οικονομικούς, αλλά καθαρά για λόγους υγείας.

Καλό είναι να ελέγχουμε τη διατροφή μας. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα του άλατος που καταναλώνετε καθημερινά και εξετάστε ξανά τη σχέση σας με τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα. Εκτός από τους υπέροχους συνδυασμούς γεύσεων που θα ανακαλύψετε, τα αποτελέσματα στον οργανισμό σας δεν θα αργήσουν να φανούν. Κάποια από αυτά θα είναι ορατά –στη ζυγαριά και τα ρούχα σας–  ενώ κάποια άλλα –διαβήτης, υπέρταση και παχυσαρκία– θα αργήσουν να σας χτυπήσουν την πόρτα ή θα σας ξεχάσουν.

Η άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε δυνατό και υγιή τον οργανισμό μας. Έστω και μισή ώρα περπάτημα είναι καλύτερο από το τίποτα. Μια ιδιαίτερη άσκηση είναι και το σεξ αφού, εκτός από την απόλαυση, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Τέλος, ο ύπνος είναι ένα ακόμα απαραίτητο συστατικό υγείας. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το στρες και την αρτηριακή πίεση. Όμως, είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς σε καλά καθορισμένες ώρες, πάρα να χουζουρεύει τις πρωινές ώρες.

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να ξεκολλήσετε από την τηλεόραση, να σηκωθείτε από τον καναπέ, να βγείτε έξω, να συναντήσετε φίλους, να βάλετε σε τάξη το γραφείο και τον υπολογιστή σας. Σε αυτόν τον γρήγορο και περίπλοκο κόσμο, πείτε όχι στην καθιστική ζωή και βρείτε καινούργια ενδιαφέροντα!

 

 

Φωτογραφία: galleryhip.com