Πώς θα σας φαινόταν η επιλογή της αντικειμενικής, τεκμηριωμένης ενημέρωσης για κάθε θέμα, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ακόμη κι απόρρητο, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δίχως την εξυπηρέτηση συμφερόντων και ιδεολογιών; Αν και ως ιδέα φαντάζει ουτοπική, εντούτοις το WikiLeaks έχει καταφέρει σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ταράξει τα νερά της δημοσιογραφίας και να φωτίσει πτυχές της ζωής μας, που έως τότε έμεναν στο σκοτάδι.

Το WikiLeaks ξεκίνησε τη μάχη για ανιδιοτελή ενημέρωση τον Οκτώβριο του 2006 κι έχει μέχρι τώρα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επικαιρότητα. Δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεων ενάντια στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μέσω της δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων της NSA (της Αμερικανικής Ασφάλειας). Αν και οι δημοσιοποιήσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και υπήρξαν έναυσμα για απειλές, με σκοπό τη φίμωση της ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι στο WikiLeaks δεν σταμάτησαν ποτέ να στέκονται αρωγοί στον πληροφοριοδότη αυτών των αποκαλύψεων, τον θρυλικό Edward Snowden.

Σύμφωνα με τον Julian Assange, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το όλο εγχείρημα των WikiLeaks, στόχος των ακτιβιστών, που ίδρυσαν έναν τέτοιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενημέρωσης και δημοσιογραφίας, υπήρξε η ανάγκη «…να προωθούνται οι σημαντικές ειδήσεις και όλη η πληροφόρηση στο κοινό… Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητές μας είναι να δημοσιεύουμε την αρχική ύλη, παράλληλα με ειδήσεις, ώστε οι αναγνώστες, αλλά και οι ιστορικοί να μπορούν να δουν την αλήθεια.»

Η μάχιμη δημοσιογραφία ποτέ δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση. Η λογοκρισία ταλάνιζε και συνεχίζει να ταλανίζει τους επαγγελματίες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις ιδέες της ελευθεροτυπίας και της αμεροληψίας. Έστω, όμως, και σε ένα εχθρικό περιβάλλον, άνθρωποι με ιδεώδη, όπως ο Julian Assange κι ο Edward Snowden, μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ελπίδα. Ακόμη κι όταν το προσωπικό συμφέρον αντιδρά, υπάρχουν εκείνοι που θα σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών και θα υψώσουν το ανάστημά τους σε κάθε μίζερη καταπίεση… Ευτυχώς!