Βιβλία Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Διαβάσετε

Για πολλούς από εμάς ένα βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά σε ώρες μοναξιάς, αλλά και χαλάρωσης. Ένας μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό μας από τη δύσκολη καθημερινότητα, να γαληνέψουμε, αλλά και να ταξιδέψουμε νοερά σε μέρη μαγικά.

Για πολλούς από εμάς ένα βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά σε ώρες μοναξιάς, αλλά και χαλάρωσης. Ένας μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει το μυαλό μας από τη δύσκολη καθημερινότητα, να γαληνέψουμε, αλλά και να ταξιδέψουμε νοερά σε μέρη μαγικά. Όσο μανιώδεις βιβλιοφάγοι κι αν είμαστε, σίγουρα πάντα θα υπάρχει κάποιολογοτεχνικό διαμάντι, που μπορεί να μας έχει ξεφύγει. Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Κώστια Κοντολέων και η Τέσυ Μπάιλα, μας προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία για τη χρονιά, που μας πέρασε και μας  συνιστούν να χαθούμε στις σελίδες τους, πριν μας αποχαιρετήσει το 2015.

Μια ιστορία, που εκτυλίσσεται στην Ισλανδία του 19ου αιώνα.  Ένα έγκλημα πάθους σε μια κοινωνία, όπου το πάθος θεωρείται η μέγιστη αμαρτία.  Μυθιστόρημα βουτηγμένο στην παγωνιά, στη σκοτεινιά του βορρά και στην αγριότητα της φύσης, μιας χώρας που μας είναι σχεδόν άγνωστη και μιας εποχής, που έχει περάσει πια στη λησμονιά μας.  Παράξενο και δυνατό μυθιστόρημα, που σε παρασύρει σ’ αυτό που λέμε “αναγνωστική απόλαυση”. (Κώστια Κοντολέων)

Με μια εξαιρετικά ιδιότυπη δομή, το συγκεκριμένο βιβλίο μοιάζει να είναι μια συλλογή διηγημάτων, ένα πολυπρόσωπο έργο, που μιλά για την αγάπη και την ευτυχία. Σταδιακά, όμως, ο αναγνώστης εισχωρεί βαθιά στην σκέψη του και αντιλαμβάνεται πως οι ιστορίες αυτές συνδέονται με ένα αόρατο νήμα και συνθέτουν ένα μυθιστόρημα, όπου πρωταγωνιστεί ο ανθρώπινος δεσμός στις διαπροσωπικές σχέσεις και μάλιστα από διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά. Ένα πραγματικά γενναίο, σύγχρονο κείμενο. (Δημήτρης Στεφανάκης)

  • “Ο Αστράγαλος” της Αλμπερτίν Σαραζέν

Το χρονικό μιας απόδρασης από τις γυναικείες φυλακές, με αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη ζωή της ίδιας της Σαρραζέν. Χειμαρρώδης, καταιγιστικός και ταυτόχρονα ρεαλιστικός και λιτός ο λόγος της συγγραφέα, στοχεύει να καταδείξει τον εγκλεισμό στον ισόβιο πόνο, στη συντροφικότητα, στον έρωτα και στην προδοσία, στην ελευθερία και στην απώλειά της, στο περιθώριο και στη συνενοχή. Δικαίως, η συγγραφέας χαρακτηρίστηκε ο θηλυκός Ζαν Ζενέ και το έργο της πέρασε στη σφαίρα του μύθου. Γραμμένο τη δεκαετία του 1960, “Ο αστράγαλος” απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και παραμένει ένα επίκαιρο κείμενο για τις ανθρώπινες διαστάσεις της ανελευθερίας. (Τέσυ Μπάιλα)

  • “Το απολεσθέν διαβατήριο του Ζέμπαλντ” της Τέτας Μακρή

Η εξαιρετική ζωγράφος, Τέτα Μακρή, μας χαρίζει τώρα ένα κείμεν,ο που μαγεύει τον αναγνώστη.  Με την ίδια άνεση που με τους χρωστήρες της μας δίνει έργα, που θα μείνουν στον χρόνο, με την πένα της μας οδηγεί στα βήματα του Ζέμπλαντ, πολιτικού διανοούμενου και στοχαστή.  Αλλά ταυτόχρονα μας φανερώνει τα δικά της βήματα, τις δικές της πορείες ζωής και σκέψεων. Άνθρωπος με βαθιά παιδεία και τολμηρή θεώρηση του κόσμου, μας χαρίζει ένα κείμενο που η άψογη λογοτεχνική γραφή του το κατατάσσει σ’ εκείνα τα βιβλία, που καταγράφονται βαθιά στο υποσυνείδητο μας.  (Κώστια Κωντολέων)

Η αγορά ενός καλού βιβλίου είναι σίγουρα η μοναδική επένδυση χρημάτων, την οποία δεν θα μετανιώσουμε ποτέ. Η αξία ενός νοερού ταξιδιού σε χώρες άγνωστες, σε τόπους μακρινούς, εκεί όπου ο αναγνώστης γίνεται ένα με τον ήρωα του βιβλίου, είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη. 

Τι περιμένετε λοιπόν; Καλή σας ανάγνωση!

 

Δημήτρης Στεφανάκης: www.dimitrisstefanakis.gr

Κώστια Κοντολέων: http://kostiakontoleon.psichogios.gr/

Τέσυ Μπάιλα: tbailavaila.blogspot.com

 

Φωτοραφία: sellyourstoryuk.com