Σωστή διατροφή σημαίνει καλύτερη ζωή.

Πόσο κωμικοτραγικό είναι να συμφωνείς στην παραπάνω διαπίστωση μετά από μια επίσκεψη σε ένα ταχυφαγείο!

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια η διαφορά μεταξύ προϊόντων μικρής και μακράς διάρκειας;

Τα δεύτερα είναι πλούσια σε επικίνδυνα λιπαρά, γιατί δεν βασίζονται σε φρέσκα, αλλά σε βιομηχανοποιημένα συστατικά, τα οποία είναι συνυπεύθυνα για την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και η στεφανιαία νόσος βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας.

Διαβάζετε πάντα την ετικέτα με τα συστατικά;

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από μια σύντομη αποκρυπτογράφηση όπως, για παράδειγμα, την προέλευση του προϊόντος, την περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, σε συστατικά λαδιού, την ποσότητα του νατρίου, και φυσικά τα χημικά πρόσθετα1 (Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες, Ε200-Ε299 συντηρητικά, Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικά και Ε400-Ε499). Τα τελευταία χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν άρωμα, χρώμα, γεύση και διάρκεια ζωής στα τρόφιμα, και παρόλο που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί απλά καθιστούν το προϊόν λιγότερο φυσικό.

Πιστεύετε ειλικρινά ότι εκεί έξω υπάρχει εκείνη η ηλιόλουστη φάρμα όπου, με υγιεινό τρόπο, παράγονται διάφορα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για λογαριασμό των μεγάλων εταιριών;

Στον πραγματικό κόσμο, κυριαρχούν οι γρήγοροι ρυθμοί και το κυνήγι του εύκολου κέρδους. Η βιομηχανία τροφίμων δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα. Το μότο των πολυεθνικών είναι «πιο γρήγορα, πιο πολύ, πιο φθηνά» (Faster, Bigger, Cheaper) και η αλήθεια είναι ότι τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Όμως, πολλοί από εμάς  εκμεταλλευόμαστε τις «προσφορές» τους (δώρα, δύο συν ένα, κτλ.) σε κονσερβοποιημένα, αμφιβόλου ποιότητος αγαθά.

fluxtrends.co.za

Όποιος δεν γνωρίζει για τη νόσο των τρελών αγελάδων και των πουλερικών, την εκτροφή ζώων με σόγια, κρεατάλευρα και ιχθυάλευρα, την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλα παραδείγματα επεξεργασμένων ή/και μεταλλαγμένων προϊόντων, που με κάποιο τρόπο φτάνουν στα ράφια των supermarkets, τότε μάλλον ζει σε εκείνη την ηλιόλουστη φάρμα…

 Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ «Τροφή Α.Ε.» (Food Inc. 2008) μπορεί να σας δώσει μια εικόνα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς τροφίμων, της αναποτελεσματικής νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων και της διαδικασίας μαζικής παραγωγής.

lexfridman.com

Εν τέλει, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να προστατεύουμε την υγεία μας;

Ίσως, η πρώτη σοφή κίνηση να είναι η στροφή προς τα τοπικά προϊόντα από ανθρώπους που ξέρουμε τι και πώς το παράγουν! Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Αμερική, δημιουργήθηκε ένα νέο κίνημα τρόπου διατροφής και κατανάλωσης. Έτσι, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων τροφίμων2 μετουσιώνεται σε πράξη, σε έναν ουσιαστικό τρόπο για τη βελτίωση της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό γίνεται, όχι με βάση τις επιταγές-διαταγές των πολυεθνικών, αλλά προς όφελος της τοπικής οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος, της ασφάλειας τροφίμων και κυρίως της υγείας και ευεξίας των πολλών. 

 

«Τροφή Α.Ε.» (Food Inc. 2008)

 

Για περισσότερα:

1http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/consumers_info/food_additive

2James Giese, 2010, Local Food Systems, Research and industry, Society Science V55 N08.

 

 

Φωτογραφίες: raspberries-enterprise.cam.ac.uk, fluxtrends.co.za, lexfridman.com