Το Βιετνάμ έχει στιγματιστεί ως «πεδίο μάχης», με τη μεγαλύτερη ίσως ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947-1989). Σήμερα όμως, αποτελεί μια από τις πιο ήσυχες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με φιλόξενους κι ευχάριστους κατοίκους.

Από τη μια, η πρωτεύουσα Hanoi, μια παραδοσιακή πόλη, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Hoan Kiem και από την άλλη η Saigon (το σημερινό Ho Chi Minh), η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πολύβουη, γοητευτική και τριτοκοσμική ταυτόχρονα. Από το Halong Bay με τα 775 εκπληκτικά νησιά*, το Εθνικό Πάρκο Phong Nha – Ke Bang* και τη γραφική παραποτάμια πόλη Hoi An* μέχρι το δέλτα του ποταμού Mekong, με την πλωτή αγορά Cai Rang, όπου συναντάμε χωρικούς στους καταπράσινους ορυζώνες, ψαράδες και μαθήτριες με τις λευκές φορεσιές τους πάνω στα ποδήλατα, το Βιετνάμ είναι ένας προορισμός γεμάτος εικόνες! 

Hanoi-VietnamHanoi 

Για τους λάτρεις της παράδοσης, υπάρχει το φεστιβάλ Phu Day, οι παραστάσεις με τις κούκλες μέσα στο νερό, το φεστιβάλ χαρταετών, οι αγώνες βουβαλιών Do Son, οι παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και το Tet Nguyen Dan, το βιετναμέζικο νέο έτος. Για τους φίλους της ιστορίας πάλι,  μια επίσκεψη στο Ναό της Λογοτεχνίας Van Mieu ή στο Μαυσωλείο του Ho Chi Minh είναι ιδανική. 

Halong Bay

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στο βορειοανατολικό Βιετνάμ οι πλημμύρες οδήγησαν σε τοξικές διαρροές των εργοστασίων άνθρακα, στο Ha Long Bay, το οποίο περιβάλλεται από 5.736 στρέμματα ανθρακωρυχείων. Όπως επισημαίνει η Donna Lisenby, διευθύντρια της συμμαχίας Waterkeeper, αυτό το γεγονός βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ντόπιων με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, που ολοένα και αυξάνονται. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σαν ωρολογιακές βόμβες, αν δεν είναι κατάλληλα κατασκευασμένες να αντέχουν μεγάλες βροχοπτώσεις. Αγνοώντας, όμως, την προειδοποίηση κινδύνου από την τοπική κυβέρνηση, οι ντόπιοι, στενoχωρήθηκαν για το «μαύρο χρυσό» και βγήκαν έξω, επιδιώκοντας να σώσουν ότι μπορούσαν…

Van MieuΝαό της Λογοτεχνίας Van Mieu

Επηρεασμένο από τον ινδικό, ινδουιστικό και κινέζικο πολιτισμό, την αμερικανική εισβολή, τη γαλλική αποικιακή κληρονομιά, τις πολλές φυλές και το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το Βιετνάμ είναι ένα κράμα με πολλές κουλτούρες.

Είναι ένας λαός, που αφού κατάφερε να ξεχάσει το παρελθόν του και να αξιοποιήσει τον πανέμορφο τόπο του, μπορεί να ξεπερνά οποιαδήποτε δυσκολία συναντά και ίσως γι’ αυτό να γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερος προορισμός…

 

*Αναγνωρισμένα μνημεία της UNESCO.

Φωτογραφίες: nodestinations.com, halongbayluxurytravel.com