Βελονισμός: Από Την Αρχαία Κίνα Στη Σύγχρονη Ιατρική

Ο βελονισμός είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων, που αν χρησιμοποιείται σωστά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας.

Ο Βελονισμός είναι μια πανάρχαια, αλλά και πολύ παρεξηγημένη ιατρική πρακτική. Στο άκουσμά της, δύο είναι οι πιο κοινές αντιδράσεις: το άγχος που προκύπτει από τη φοβία για τις βελόνες και η περιφρόνηση ή ακόμα και η απόρριψή της ως μη επιστημονικής.

Από την αρχαία Κίνα στη σύγχρονη εποχή

Οι απαρχές του βελονισμού χάνονται στα βάθη των χιλιετηρίδων στην Κίνα, καθώς ο βελονισμός αποτελεί – μαζί με τη χρήση βοτάνων και γνώση της χειρουργικής – τη βάση της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής.

Η πρακτική του βελονισμού από την πρώτη επαφή της με τον Δυτικό κόσμο αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη δυσπιστία, λόγω της μη συμμόρφωσής της με την Δυτική λογική. Αποτελούσε μια τεχνική, που διαδόθηκε από γενιά σε γενιά και αναπτύχθηκε μέσα από εμπειρική γνώση, η οποία βασιζόταν στην αρκετά περίπλοκη Κινέζικη φιλοσοφία και κοσμολογία σχετικά με την ισορροπία του Γινγκ και του Γιανγκ και της ροής της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, δεν εφαρμοζόταν από ιατρικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες και όλες οι πηγές είχαν επίσης γραφτεί από άτομα χωρίς ιατρική εκπαίδευση.

Οι σύγχρονες εφαρμογές του βελονισμού

Ταυτόχρονα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με την έρευνά του. Ως αποτέλεσμα σήμερα ο βελονισμός βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, επιδρώντας στο νευρικό σύστημα, μέσω των υποδόριων νευρικών διακλαδώσεων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο βελονισμός, με την αναμφισβήτητη αναλγητική του δράση, αλλά και την επίδραση του στη μείωση συμπτωμάτων, ενδείκνυται ως θεραπεία:

  • Σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, όπως πονόδοντος και φαρυγγίτιδα.
  • Σε νευρολογικές παθήσεις, όπως πονοκέφαλος και παράλυση προσώπου.
  • Σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως οστεοαρθρίτιδες και οσφυαλγίες.
  • Σε παθήσεις του αναπνευστικού, όπως αλλεργίες και ιγμορίτιδες.
  • Σε μυϊκούς τραυματισμούς. 
  • Σε άτομα σε διαδικασία απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, φάρμακα.
  • Σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, μελαγχολίας, κλπ.

uniquelife

Μολαταύτα, οι ίδιοι προβληματισμοί που δημιουργούσαν δυσπιστία απέναντι στην πρακτική του βελονισμού στις αρχές του αιώνα, υπάρχουν μέχρι σήμερα, ενώ η χρήση του από μη εκπαιδευμένους ιατρούς ή φυσιοθεραπευτές, και μάλιστα σε αμφισβητούμενες εφαρμογές κοσμητικής ιατρικής, και η παραπλανητική προώθησή του ως πανάκειας, επιτείνουν αυτήν τη δυσπιστία.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ανθρώπινες επινοήσεις, ο βελονισμός είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων, που αν χρησιμοποιείται σωστά, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Μια δοκιμή αρκεί να σας πείσει…

 

 

Πηγές: iatronet.gr, tovima.gr, acuscience.gr

Φωτογραφίες: birminghamintegrativehealth.com, cultcolour.weebly.com