Τσικνοπέμπτη: Παράδοση, Ήθη, Έθιμα & Οδηγός Επιβίωσης

Τσικνοπέμπτη ήθη και έθιμα

Από πού προέρχεται το έθιμο της Τσικνοπέμπτης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή την ημέρα και πώς να την περάσουμε υπέροχα;

Κάθε χρόνο, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την απαρχή της Αποκριάς και γιορτάζεται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ευλαβικά, προτού ξεκινήσει η νηστεία της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Οι ρίζες της σαφώς και πρέπει να αναζητηθούν στην αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια των βακχικών τελετών για τον εορτασμό της φύσης. Ωστόσο, και η θρησκεία μας στη σύγχρονη εποχή επιτάσσει να γιορτάζουμε με το καθιερωμένο “τσίκνισμα” τη συγκεκριμένη ημέρα, ανάμεσα σε δύο κατεξοχήν ημέρες νηστείας. Πρέπει όλο το σπίτι να μυρίσει, καθώς το κρέας ψήνεται κι αναδύονται μυρωδιές, που κάνουν κάθε άνθρωπο να ανυπομονεί μέχρι το λουκούλειο γεύμα να ετοιμαστεί.

Τα ήθη και τα έθιμα για την Τσικνοπέμπτη στις περιοχές της Ελλάδας είναι πολλά, με κύριο άξονα το ξεφάντωμα, την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού (κυρίως κρεατικών) και ποτού, το χορό και τα προξενιά. Μάλιστα, στη Θήβα αναβιώνει ο Βλάχικος Γάμος, με όλες τις ετοιμασίες, την τέλεση του μυστηρίου και την περιφορά των προικιών. Στην Κομοτηνή, οι δεσμευμένοι ανταλλάσσουν βρώσιμα δώρα μεταξύ τους κι επισφραγίζουν την ένωσή τους με αυτόν τον τρόπο. Στην Κοζάνη, ξεκινά το γλέντι, που κρατά μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Στις Σέρρες, οι νέοι πηδούν επάνω από τις μεγάλες φωτιές, όπου πριν ψήθηκε το κρέας. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι κάτοικοι μαζεύονται σε πλατείες, γλεντούν και τρώνε μαζί, συζητώντας και φλερτάροντας. Είναι ένα γλέντι, που φέρνει κοντά τον κόσμο, ένα γλέντι που ενώνει και μας θυμίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Οδηγός Επιβίωσης Για Την Τσικνοπέμπτη

Καλές οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα για την Τσικνοπέμπτη, όμως δεν εκφράζουν όλους μας. Είσαι χορτοφάγος, θες να απέχεις από κοινωνικούς εξαναγκασμούς, βρίσκεις το απλό “τσίκνισμα” μακριά από την επαρχία υποτονικό κι αρνείσαι να συμμετέχεις ή μήπως ψάχνεις για κάτι εναλλακτικό; Μην ανησυχείς, η Τσικνοπέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό έναυσμα για διασκέδαση, χωρίς διακρίσεις!

Τσικνοπέμπτη ήθη και έθιμα

  • Δοκίμασε να ψήσεις λαχανικά στα κάρβουνα ή ακόμη και στο γουοκ, αφήνοντας τις μυρωδιές να κατακλύσουν την κουζίνα, το σαλόνι, ακόμη και το μπαλκόνι. Ποιος είπε ότι οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να απολαύσουν ένα μυρωδάτο “τσίκνισμα”, μια γιορτή γεύσεων κι αρωμάτων;
  • Πέρασε την Τσικνοπέμπτη με άτομα που πραγματικά επιθυμείς να δεις. Είτε ένα οικογενειακό τραπέζι, είτε ένα δείπνο σε σπίτι φίλων ή μια έξοδος με καλή παρέα, όλα αυτά αποτελούν εφαλτήριο για πραγματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η Τσικνοπέμπτη δεν έχει να κάνει μονάχα με τον κορεσμό της σωματικής μας πείνας, αλλά και με την τέρψη των συναισθημάτων μας.
  • Κάνε κράτηση, εάν σχεδιάζεις να βγεις έξω αυτή την ημέρα. Συνήθως τα ψητοπωλεία, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι γεμάτα κόσμο από νωρίς. Επομένως, όπως λέει και η σοφή παροιμία: “Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν – ή, στην περίπτωσή μας, κάνουν κράτηση”.
  • Για κάτι εναλλακτικό, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να συμμετάσχουν στο 7ο Ποδηλατικό Καρναβάλι. Διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη, στις 20:00 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους. Φέτος, η ποδηλατική αυτή δράση έχει τίτλο “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/Μετανάστριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!” και μεταμφιεσμένοι ποδηλάτες περνούν με άρματα και θεματικές ενότητες, που σατιρίζουν και στηλιτεύουν. Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την εναλλακτική δράση, ας επισκεφθούν την ιστοσελίδα.

Ό, τι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, φροντίζουμε να το νιώθουμε μέσα από την καρδιά μας. Καλή διασκέδαση!

 

Φωτογραφίες: utahpestcontrol.com, hellomagazine.com