Τσερνομπίλ Τριάντα Χρόνια Μετά…

Έχουν περάσει 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, που προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των γύρω περιοχών. Οι πιο σημαντικές είναι οι σοβαρές επιπτώσεις, που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στην υγεία.

Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία, όπως και πολλά στοιχεία της καταστροφής του Τσερνομπίλ, παραμένουν άγνωστα. Στις 26 Απριλίου 1986 η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός και να το παρουσιάσει ως ένα μικρό ατύχημα. Όμως, στις 28 Απριλίου, Σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Λίγες ημέρες αργότερα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε αυξημένη ραδιενέργεια.

10 γεγονότα σχετικά με την καταστροφή του Τσερνομπίλ

  • Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα έγινε στις 28 Απριλίου 1986 στις 9 το βράδυ, δύο μέρες μετά το ατύχημα.
  • Μέσα σε 48 ώρες 47 χιλιάδες άτομα μετακινήθηκαν από την πόλη Πρίπιατ σε διάφορες άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
  • 6 χιλιάδες άτομα χρειάστηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς στον Πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.
  • Η φωτιά έσβησε στις 9 Μαίου.
  • Σύμφωνα με διάφορες πηγές, 4 με 10 χιλιάδες άτομα έχουν πεθάνει εξαιτίας της τραγωδίας.
  • Η Greenpeace αποκάλυψε ότι 10 εκατομμύρια άτομα υπέφεραν λόγω του ατυχήματος. Είναι τα άτομα που πέθαναν ήδη και αυτοί που θα νοσήσουν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια από το συμβάν.
  • Στις 15 Δεκεμβρίου 2000 το μοιραίο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έκλεισε οριστικά.  Δεκατέσσερα χρόνια μετά.
  • Η απαγορευμένη ζώνη του Τσερνομπίλ ήταν κλειστή για 20 χρόνια.
  • Περίπου 97% ραδιενεργές ουσίες (200 τόνοι) υπάρχουν στην κατεστραμένη σαρκοφάγο του τέταρτου αντιδραστήρα.
  • Η κατασκευή της νέας σαρκοφάγου, που θα καλύπτει τον τέταρτο αντιδραστήρα, θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2016.

Σήμερα, η περιοχή του Τσερνομπίλ θυμίζει εγκαταλειμμένη πόλη. Φωτογράφοι από όλον τον κόσμο την επισκέπτονται συχνά, τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες από το National Geographic.  Επίσης, υπάρχει ένα δρομολόγιο για αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν την παρατημένη πόλη.  

Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ πόσες ζωές χάθηκαν και πόσα εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από την αυξημένη ραδιενέργεια, τα πυρηνικά απόβλητα, τις μολυσμένες τροφές και τα μολυσμένα νερά. Το νούμερο σίγουρα είναι αρκετά μεγάλο. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε ο κόσμος που ξέραμε έχει αλλάξει…

 

 

Πηγέςchernobyl.kanalukraina.tvgreenpeace.orghromadske.tv