αντιρατσιστικές ταινίες

Ο κινηματογράφος παίρνει θέση και πρωτοπορεί, στηλιτεύοντας συμπεριφορές και ταρακουνώντας συνειδήσεις – με αφορμή το ρατσισμό.

Ο ρατσισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές και συχνά είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στις ψυχές μας, που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί. Οι εμπειρίες χρόνων, η διαπαιδαγώγηση, το ένστικτο, πολλές φορές οδηγούν σε λάθος μονοπάτια. Μια μορφή Τέχνης, όμως, τολμά και σπάει τις κατεστημένες ιδέες και μιλά για κοινωνικά φαινόμενα, που αμαυρώνουν την ανθρωπότητα. Ας δούμε ορισμένα τις κορυφαίες αντιρατσιστικές ταινίες. Αριστουργήματα, τα οποία διαχρονικά αναφέρθηκαν στο ρατσισμό και αφύπνισαν συνειδήσεις, διαμορφώνοντας σε κάποιο βαθμό ένα πιο πρόσφορο έδαφος για αλλαγές προς μια θετική κατεύθυνση. Με την ευχή ότι η δύναμή τους δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, ούτε σήμερα, ούτε αύριο…

Ο Μισισιπής Καίγεται (1988)

Η ιστορία δύο αστυνομικών του FBI, οι οποίοι καλούνται να ερευνήσουν την εξαφάνιση πολιτικών ακτιβιστών στο Μισισιπή του 1964. Σκηνές γεμάτες ένταση σκιαγραφούν το κλίμα στο Νότο της Αμερικής, κατά τη δεκαετία του 1960. Οι πρωταγωνιστές είναι συγκλονιστικοί πραγματικά, δείχνοντας πόσο ωμή υπήρξε η πραγματικότητα για μια μερίδα συνανθρώπων μας στο κοντινό παρελθόν. Η ταινία έρχεται σε αντιδιαστολή με τον επικό λόγο του Martin Luther King το 1963, με τίτλο I have a dream

Σκιές Και Σιωπή (1962)

Ακόμη ένα αριστούργημα, με τον Γκρέγκορι Πεκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο γνωστός ηθοποιός ενσαρκώνει ένα δικηγόρο, που υπερασπίζεται έναν έγχρωμο άνδρα ενάντια στις κατηγορίες περί βιασμού. Ταυτόχρονα, στέκεται δίπλα στα παιδιά του κατηγορουμένου και της βαριάς προκατάληψης, που εκείνα υφίστανται. Εδώ, πέρα από το ρατσισμό, η εκπληκτική ταινία θίγει και ένα ακόμη ζήτημα ταμπού της εποχής εκείνης – τα φαινόμενα βιασμού. 

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (1998)

Ο Έντουαρτ Νόρτον μας καθηλώνει, με την εκπληκτική ερμηνεία ενός νεοναζί στο Los Angeles. Δείχνει πολύ σκληρές σκηνές βίας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν απόλυτα την ιδεολογία της ανωτερότητας κάποιας φυλής. Με τη ροή της ταινίας, αποδομείται αδιαμφισβήτητα η ποιότητα και η πραγματικότητα αυτής της ιδεολογίας. Στο τέλος, μένει η πικρία των ρατσιστικών επιλογών και ο αναπόφευκτος χαρακτήρας της πραγματικότητας, μέσα από τις έννοιες της εκδίκησης, της μετάνοιας και της προδιαγεγραμμένης διαδρομής. Ίσως, η καλύτερη ταινία του Νόρτον, έως και σήμερα. 

Μάντεψε Ποιος Θα Έρθει Το Βράδυ (1967)

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι κανονίζει την πρώτη γνωριμία με τους γονείς, πριν την ανακοίνωση του επικείμενου γάμου τους. Το πρόβλημα; Εκείνος είναι ένας μαύρος άνδρας, διαζευγμένος, εκείνη μια λευκή γυναίκα. Οι αντιδράσεις; Αμέτρητες, τόσο από τους γονείς εκείνης, όσο κι εκείνου. Ο Σίντνεϊ Πουατιέ είναι απολαυστικός, όπως πάντα φυσικά! Και η εποχή παραγωγής της ταινίας είναι ενδεικτική των αντιδράσεων που προκάλεσε. 

Λίστα Του Σίντλερ (1993)

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός επιχειρηματία, του Όσκαρ Σίντλερ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφερε να σώσει 1100 Εβραίους από τη λαίλαπα των Ναζί και το Άουσβιτς. Το κατάφερε, μετατρέποντας το εργοστάσιό του σε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους. Ένας ύμνος στην ανθρωπιά, που θυσιάζει το προσωπικό συμφέρον για το ευρύτερο καλό. 

 

Φωτογραφία: m.imdb.com