Το Savoir Vivre Της Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

Φωτογραφία: inbmarketing.pl

Η τεχνολογία, κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας, έχει επιφέρει επανάσταση στον τομέα της επικοινωνίας, κυρίως στην ταχύτητα και την αμεσότητα. Από τις παλιές μορφές αλληλογραφίας έχουμε περάσει στην ηλεκτρονική μορφή, που χρησιμοποιείται στις επαγγελματικές, αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, ανάλογα με τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε. Και επειδή τα γραπτά μένουν, καλό θα είναι να ακολουθούν το “savoir vivre” που διέπει την ηλεκτρονική αλληλογραφία:

  • Επιλέγουμε ευανάγνωστη γραμματοσειρά, τσεκάρουμε για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και συμπληρώνουμε με μεγάλη προσοχή το πεδίο των παραληπτών.
  • Συμπληρώνουμε το πεδίο του θέματος, ώστε με λίγες λέξεις να προϊδεάζουμε τον παραλήπτη για το περιεχόμενο του μηνύματός μας.
  • Χρησιμοποιούμε σαφή λόγο, ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις και οι παρεξηγήσεις.
  • Γράφουμε σύντομα και περιεκτικά, χωρίς να πλατειάζουμε, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις.
  • Αποφεύγουμε τα κεφαλαία γράμματα και τα emoticons.
  • Εάν θέλουμε να αναφερθούμε σε πολλά θέματα, τα συγκεντρώνουμε σε ένα μήνυμα, αποφεύγοντας έτσι την ενοχλητική αποστολή απανωτών μηνυμάτων.
  • Όταν  γράφουμε μηνύματα θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ήρεμοι, αφού οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται εν βρασμώ συνήθως προκαλεί εντάσεις και ενδεχομένως παρεξηγήσεις.
  • Απαντάμε σύντομα στα μηνύματα που δεχόμαστε -ει δυνατόν εντός 24 ωρών-, ώστε να μην προλάβει να αναρωτηθεί ο αποστολέας εάν λάβαμε ή όχι το μήνυμά του. Σε περίπτωση που γνωρίζουμε ότι θα καθυστερήσουμε να απαντήσουμε, καλό θα είναι να έχουμε ενεργοποιήσει τη ρύθμιση του ταχυδρομείου μας, με αυτόματη αποστολή ενημερωτικού μηνύματος στους αποστολείς.

Ακολουθώντας τον πιο πάνω άτυπο κώδικα δεοντολογίας τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα θα βελτιωθούν και η επικοινωνία μας θα γίνει πιο ουσιαστική.

 

Πηγές: mikedubose.com, edtech2.boiseestate.edu, lawcrossing.com, slideshare.net