Το Πρώτο Φυσικό Spa Της Ανθρώπινής Ιστορίας: Νεκρά Θάλασσα

Φωτογραφίες: travelhdwallpapers.com

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν «Ασφαλτίτις Λίμνη», οι Άραβες «Θάλασσα του Λωτ» και η Αγία Γραφή «Αλμυρά Θάλασσα». Η Νεκρά Θάλασσα, σε αντίθεση με το όνομα της, είναι μια λίμνη και μάλιστα πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες του πλανήτη.

Η Νεκρά Θάλασσα συγκεντρώνει πολλά παράξενα στοιχεία, που την κάνουν μοναδική. Βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει βάθος 417 μέτρων και σε αυτήν εκβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του ρήγματος της Αφρικής αποτρέπει την εκροή του νερού προς άλλα σημεία. Με μοναδικό τρόπο μεταφοράς του νερού την εξάτμιση, εγκλωβίζει στο εσωτερικό της πληθώρα στοιχείων όπως ψευδάργυρο, κάλιο, θειώδες οξύ, χλωριούχο μαγνήσιο και χλωριούχο ασβέστιο -με την συγκέντρωση του χλωριούχου νάτριου να αγγίζει το 24%, καθιστώντας τα νερά της τα πιο αλμυρά στη γη.

Παρότι η σύσταση της λίμνης είναι αποτρεπτική για έμβια όντα –πέραν κάποιων ανθεκτικών μυκήτων-, αποδεικνύεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Τα φυσικά ορυκτά ιχνοστοιχεία, που περιέχει το νερό και η λάσπη, ηρεμούν τους μύες και το νευρικό σύστημα και αφήνουν το δέρμα λείο και ενυδατωμένο, επιβεβαιώνοντας την φήμη της ως του πρώτου φυσικού spa της ανθρώπινης ιστορίας -με την Κλεοπάτρα και τον Ηρώδη ανάμεσα στους συχνούς της επισκέπτες.

Με ζεστό κλίμα χειμώνα-καλοκαίρι, η λίμνη προσφέρει μια ενδιαφέρουσα κολυμβητική εμπειρία, η οποία μοιάζει περισσότερο με την κίνηση στο διάστημα ή την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πάνω σε στρώμα, αφού η άνωση είναι πολλαπλάσια αυτής της θάλασσας –μάλιστα πολλοί επισκέπτες μπαίνουν μέσα στο νερό παρέα με ένα βιβλίο.

Όσοι επισκέφθηκαν τη Νεκρά Θάλασσα, δήλωσαν ότι έφυγαν με μια αίσθηση γαλήνης και ευεξίας, γεγονός που από μόνο του αρκεί ως λόγος για να κάνει κάποιος αυτό το ταξίδι.