Μητέρα… Μια λέξη που αποτελείται από έξι γράμματα και χιλιάδες έννοιες! Σύμβολο αγάπης, θυσίας, προσφοράς, δύναμης, σύμβολο της ίδιας της ζωής. Γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη, στην απόλυτη έξαρση της Άνοιξης. Λουλούδια και γλυκά, συνοδευόμενα από ευχετήριες κάρτες γεμάτες αγάπη, κατακλύζουν κάθε σπίτι, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικό πρόσωπο είναι η μητέρα στη ζωή μας.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η Γη, μητέρα όλων των θεών και ανθρώπων, γιορταζόταν κάθε Άνοιξη. Αργότερα τη θέση της πήρε η Ρέα, θεά της γονιμότητας και μητέρα του Δία.

Στην Αγγλία του 1600, την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, όλες οι μητέρες είχαν την τιμητική τους. Οι υπηρέτες και οι υπηρέτριες, που δούλευαν σε πλούσια σπίτια, έπαιρναν άδεια από τα αφεντικά τους, ώστε να βρίσκονται κοντά στη μητέρα τους εκείνη την ημέρα και να γιορτάσουν μαζί.

Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, καθιερώθηκε η γιορτή της “Μητέρας Εκκλησίας”, που όμως ήταν διπλή γιορτή μαζί με αυτή της μητέρας.

Στην Αμερική, καθιερώθηκε επίσημα ως διεθνής γιορτή το 1914, με προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Thomas Woodrow Wilson, ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια, που ξεκίνησε το 1907 η Ann Maria Reeves Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη δική της μητέρα.

Μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Monet, o Klimt, o Renoir και η Cassatt, ζωγράφισαν υπέροχους πίνακες με θέμα τη μητέρα, ενώ πολλοί σπουδαίοι ποιητές μας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Σολωμός, ο Πολέμης και ο Βιζυηνός, έγραψαν ποιήματα γεμάτα συναίσθημα για το σημαντικότερο πρόσωπο στη γη, τη μητέρα!

Ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά, μια κάρτα γεμάτη ευχές, μια ζεστή αγκαλιά κι ένα τρυφερό φιλί, θα αναδείξουν την αγάπη μας για το πολυτιμότερο πλάσμα που μας έφερε στον κόσμο!

Χρόνια πολλά μανούλες!

 

Φωτογραφία: thelosangelesfashion.com