Η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και του ιταλικού βορρά είναι παρεξηγημένη, καθώς για τους περισσότερους αποτελεί σύμβολο μόδας και οικονομικής ελίτ. Στην πραγματικότητα το Μιλάνο, αν και δε ξεπερνά σε ομορφιά πόλεις όπως η Ρώμη ή η Βενετία, διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα μυστικά.

Σύμβολο και τοπόσημο του ιστορικού κέντρου αποτελεί ο γοτθικός ναός, το Duomo, που ολοκληρώθηκε σε διάρκεια περίπου πέντε αιώνων, με περίτεχνες αρχιτεκτονικές και γλυπτικές λεπτομέρειες. Αξίζει η ανάβαση στην κορυφή, από όπου προσφέρεται πανοραμική θέα στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Δίπλα βρίσκεται το εντυπωσιακό Palazzo Reale, στο οποίο παλιά στεγαζόταν το κυβερνείο και σήμερα φιλοξενεί ιδιωτικές συλλογές γλυπτικής και ζωγραφικής, καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Στην απέναντι πλευρά της πλατείας, εντοπίζεται η θαυμαστή στοά του Βίκτωρα Εμμανουήλ (Galleria Vittorio Emanuele) με το οκταγωνικό σχήμα, την εξαίρετη διακόσμηση και τον διάσημο θόλο, που διαθέτει επώνυμα μαγαζιά και πολυτελή εστιατόρια. Στην έξοδο της στοάς, υπάρχει η περίφημη  Σκάλα του Μιλάνου. Ώρες εκτός παραστάσεων προσφέρει ιδιωτικές ξεναγήσεις και έχει επίσης ενημερωμένο πωλητήριο.  

milanopost.info

Galleria Vittorio Emanuele

Στο Μιλάνο βρίσκονται δεκάδες υπαίθριες γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές εκθέσεις, όμως αν πρέπει κάποιος να διαλέξει πού θα θαυμάσει σημαντικούς πίνακες θα οδηγηθεί στην πινακοθήκη Brera. Αναζητήστε δημιουργίες, όπως το «Φιλί» του Hayez ή ο «Θρήνος του Ιησού» του Mantegna, ανάμεσα σε διάσημα έργα των Botticelli, Modigliani και Rafaello. Παρόλα αυτά, ο πιο ξακουστός πίνακας της πόλης στεγάζεται στην εκκλησία Santa Maria Delle Grazie και φυσικά πρόκειται για τον «Μυστικό Δείπνο» του DaVinci. Η τιμή επίσκεψης είναι γύρω στα 15 ευρώ και μπορείτε να το παρατηρήσετε για μόλις ένα τέταρτο. 

placesonline.com

Castello Sforzesco

Αν όλα αυτά σας αφήνουν ασυγκίνητους, το Μιλάνο διαθέτει υπέροχα πάρκα, παλάτια, μεσαιωνικές συνοικίες και κάστρα όπως το Castello Sforzesco, με τον μεγάλο περίβολο και κανάλια, όπως το Navigli, για βόλτες στα μαγαζιά και τα γραφικά δρομάκια. Για τους θεατρόφιλους, το Teatro Piccolo φιλοξενεί φημισμένες παραστάσεις και για εκείνους, που η μόδα είναι πάθος, στην λεωφόρο Βιττόριο Εμμανουέλε θα βρουν τον παράδεισό τους. Όλοι οι οίκοι μόδας βρίσκονται εκεί, με εντυπωσιακές βιτρίνες και διάφορα event. Ένας τυπικός περίπατος πείθει τον καθένα ότι οι Μιλανέζοι έχουν στυλ.

Επιπλέον, το Μιλάνο προσφέρεται ως βάση για κοντινές εκδρομές σε άλλες πόλεις της Λομβαρδίας. Την Παβία με το γραφικό ιστορικό κέντρο και το ξακουστό πανεπιστήμιο, την Κρεμόνα, πατρίδα των βιολιών Strativarius, το Μπέργκαμο, υπέροχη ιστορική κωμόπολη και φυσικά τη λίμνη Κόμο, η οποία διαθέτει πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά, ιδανικά για ρομαντζάδες και ιστορικές περιπλανήσεις.

 

 

Φωτογραφία: momondo.it, placesonline.com, milanopost.info