Το έτος 2050, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός της Γης θα έχει αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια και οι ανάγκες για ενέργεια θα έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε έναν πλανήτη, όπου τα αποθέματα πετρελαίου στερεύουν μέρα με την ημέρα, το μέλλον της ενέργειας αποδεικνύεται δυσοίωνο και είναι επιτακτική η ανεύρεση εναλλακτικών. Τόσα χρόνια ο άνθρωπος μπόρεσε να επιβιώσει και να δαμάσει τη φύση. Ωστόσο, το εγχείρημα της ενέργειας απαιτεί κάτι περισσότερο από την επιβολή του επάνω στη Γη. Αντιθέτως, απαιτείται η πλήρης κατανόηση και η συμπόρευση με τις ανάγκες του πλανήτη, εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη μακραίωνη συμπόρευσή μας.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί στην εξεύρεση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες, που αναφέρονται και στο ντοκιμαντέρ «Future Earth»(2015) κι επικεντρώνονται σε τρεις διαφορετικές πτυχές της ανάγκης για ενέργεια. Συγκεκριμένα, ανακύπτουν τρία διαφορετικά προβλήματα:

  • Ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτούμε την ενέργεια (μέσα από το πετρέλαιο)
  • Ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε (μέσα στα αυτοκίνητά μας)
  • Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε (στις πόλεις, όπου υπολογίζεται ότι το 75% του συνολικού πληθυσμού της Γης θα έχει συγκεντρωθεί στα επόμενα χρόνια).

Νέες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο παγκοσμίως, με τις ανανεώσιμες πηγές να λαμβάνουν τεράστιο κομμάτι ενδιαφέροντος. Επιπροσθέτως, το παράδειγμα της χρήσης ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία για παραγωγή ενέργειας (αλλά και παραγωγή ζάχαρης) είναι μία ακόμη νίκη της ανθρωπότητας.

Αναφορικά με την κίνηση στους δρόμους, με τη σωστή τεχνολογία (τρισδιάστατοι χάρτες, που ενημερώνονται άμεσα και κατευθύνουν ακόμη κι αυτόματα τα οχήματα) και με την κατάλληλη οδηγική παιδεία, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Τέλος, ο τρόπος ζωής μας δύναται να αλλάξει προς το καλύτερο, εάν επιλέξουμε τη βιωσιμότητα έναντι της άκριτης τεχνολογίας. Η πόλη πρότυπο του Abu Dhabi ονομάζεται Masdar κι επιδεικνύει μοναδική ενεργειακή αυτάρκεια, μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό για τον άνθρωπο. Με υπόγειο δίκτυο μεταφορών και με την υιοθέτηση υλικών που σέβονται το περιβάλλον, έχει δημιουργηθεί μια όαση δροσιάς και φρεσκάδας μέσα στην τσιμεντούπολη και τον καύσωνα.

Με τέτοιες καινοτομίες και με την απαραίτητη έρευνα, το μέλλον για την ενέργεια ίσως και να μην είναι τόσο σκοτεινό!

 

Φωτογραφία: openscienceworld.com