Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα (William Kamkwamba) ήταν μόλις δεκατεσσάρων χρονών, όταν έγινε ο ήρωας του Μαλάουι. Έσωσε την οικογένειά του, καθώς και το χωριό του, από την πείνα και την ανέχεια, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Έφερε ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό στην κοινότητά του, κατασκευάζοντας έναν ανεμόμυλο.

Ο Γουίλιαμ μεγάλωσε στο χωριό Μασιτάλα του Μαλάουι σε μια εννεαμελή, αγροτική οικογένεια, η οποία εξασφάλιζε μετά βίας τα προς το ζην. Το 2001 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, επειδή η οικογένεια του αδυνατούσε να καλύψει τα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονταν στα 80 δολάρια ετησίως.

Αποφασισμένος να συνεχίσει την εκπαίδευση του, έστω και εκτός σχολείου, άρχισε να επισκέπτεται τη δημοτική βιβλιοθήκη, όπου μελετούσε επιστημονικά βιβλία. Εκεί ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο με τον τίτλο, Using Energy (Χρησιμοποιώντας την ενέργεια), στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζονταν ανεμογεννήτριες. Η ιδέα τού ήρθε ακαριαία: «Όταν κατάλαβα ότι ο ανεμόμυλος μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό και να τροφοδοτήσει με νερό το χωριό, ενδιαφέρθηκα αμέσως. Σκέφτηκα: Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια άμυνα ενάντια στην πείνα. Θα μπορούσα να κατασκευάσω και εγώ έναν» δήλωσε ο Γουίλιαμ στο σάιτ του BBC News.

Προσηλωμένος στον σκοπό του διάβαζε με τις ώρες για τον ηλεκτρομαγνητισμό. «Πολλοί συγχωριανοί μου, ακόμα και η μητέρα μου πίστευαν πως είμαι τρελός» παραδέχεται ο Γουίλιαμ. Αφού πειραματίστηκε με ένα μικρό μοντέλο, χρησιμοποιώντας ένα δυναμό ραδιοφώνου, κατασκεύασε μια τουρμπίνα και έναν πύργο ύψους 16 ποδιών (περίπου πέντε μέτρα), από εξαρτήματα παλιών ποδηλάτων, λεπίδες τρακτέρ, αμορτισέρ και τμήματα ευκαλύπτου. Όταν συνέδεσε την κατασκευή με μια μπαταρία αυτοκινήτου, η ανεμογεννήτρια τροφοδότησε τέσσερις φωτιστικές λάμπες, ενώ ήταν ικανή να φορτίσει και τα κινητά τηλέφωνα των συγχωριανών του.

refresher.cz

Επικεντρωμένος στο όφελος της κοινότητας, αναβάθμισε την πρώτη ανεμογεννήτρια, ενώ κατασκεύασε και μια δεύτερη, με αντλία πόσιμου νερού, κατάλληλη για την άρδευση των χωραφιών.

Η ιστορία του νεαρού αυτοδίδακτου εφευρέτη έκανε τον γύρο του κόσμου. Το 2007 προσκλήθηκε να μιλήσει για τα επιτεύγματά του στο διεθνές συνέδριο TED Global, στην Τανζανία. Η ομιλία του ενέπνευσε πολλούς από το ακροατήριο και έτσι δωρητές υποστήριξαν οικονομικά τον Γουίλιαμ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 2014 αποφοίτησε από το Κολέγιο του Dartmouth του New Hampshire, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αυτοβιογραφία του κυκλοφόρησε το 2009 με τον τίτλο: “Το Αγόρι που Δάμασε τον Άνεμο”

Φωτογραφίες: ted.com, refresher.cz