τι είναι το vpn

Το VPN μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του καθένα μας, είτε χρησιμοποιούμε τον Η/Υ μας για εργασία είτε για ψυχαγωγία!

Πολύς λόγος έχει γίνει τώρα τελευταία σχετικά με το τι είναι το VPN και γιατί το χρειάζεται κάθε χρήστης του διαδικτύου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χρήση του είναι παράνομη ή ότι ελλοχεύει κινδύνους. Άλλοι πάλι θεωρούν πως είναι ένα περιττό πρόγραμμα, το οποίο ενδείκνυται μονάχα σε περιπτώσεις όπου η ανωνυμία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ας δούμε όμως τι είναι το VPN πραγματικά και πώς θα μας ωφελήσει στην ουσία.

 

Η Σημασία Του VPN

 

Το VPN ή αλλιώς Virtual Private Network (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) αποτελεί ένα δίκτυο απομακρυσμένων εξυπηρετητών – servers. Ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω ενός τέτοιου εξυπηρετητή, αποκτώντας μια νέα IP διεύθυνση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Αρκεί να σκεφθείτε ότι η IP διεύθυνσή σας είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης της ψηφιακής σας ταυτότητας. Χωρίς αυτόν τον μοναδικό αριθμό, δεν μπορεί κανείς να σας αναγνωρίσει στο Internet και συνεπώς δεν μπορεί να σας βλάψει.

Ταυτόχρονα, το VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα της σύνδεσής σας. Επομένως, ακόμη κι αν κάποιος εισέλθει στον προσωπικό σας χώρο διαδικτυακά, δεν είναι σε θέση να δει τι μοιράζεστε με άλλους. Τα προσωπικά σας δεδομένα παραμένουν προσωπικά. Επίσης, το VPN προσφέρει τη δυνατότητα υπερπήδησης εμποδίων στην πρόσβαση συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Εάν παραδείγματος χάριν επιθυμείτε να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα, η οποία είναι προσβάσιμη μονάχα στο αμερικανικό κοινό, υπάρχει λύση. Συνδέεστε στο Internet μέσω του VPN, επιλέγετε έναν server που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είστε έτοιμοι!

Διαβάστε επίσης στη Unique Life: Πώς Διαλέγουμε Ισχυρούς Κωδικούς Πρόσβασης Στο Διαδίκτυο;

Γιατί Χρειάζομαι Το VPN;

Όλοι κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο. Το VPN μας παρέχει τη δυνατότητα να παραμείνουμε προστατευμένοι, χωρίς να κινδυνεύουμε από επίδοξους hackers κι αδιάκριτα μάτια. Ειδικότερα, το VPN είναι για σας πολύτιμο εάν:

  • Ανταλλάσσετε εμπιστευτική ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails).
  • Κάνετε τις οικονομικές σας συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
  • Επιθυμείτε να επισκέπτεστε μη προσβάσιμες ιστοσελίδες.
  • Ανησυχείτε για το επίπεδο ιδιωτικότητάς σας στο Internet.
  • Ελέγχετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό online.
  • Θέλετε να ενισχύσετε την προστασία της επικοινωνίας σας.
  • Φοβάστε πως εκτίθεστε υπερβολικά καθημερινά στο διαδίκτυο.
  • Εργάζεστε από το σπίτι και θέλετε να θωρακίσετε τον Η/Υ σας.

Για όλους αυτούς και για πολλούς περισσότερους λόγους, το VPN αποτελεί ένα όπλο ζωτικής σημασίας στο Internet σήμερα. Δώστε του μια ευκαιρία!