Φωτογραφία: ukrainianblog.info

Το Random.org είναι μία υπηρεσία δημιουργίας αληθινών τυχαίων αριθμών, η οποία παράγει τυχαιότητα μέσω ατμοσφαιρικού θορύβου – δηλαδή τα ραδιοκύματα που προκύπτουν από φυσικές ατμοσφαιρικές διαδικασίες, όπως οι κεραυνοί και οι καταιγίδες. Σε παγκόσμια κλίμακα καθημερινά εκδηλώνονται περίπου 3,5 εκατομμύρια κεραυνοί. Το σύνολο των τελευταίων αποτελεί τον ατμοφαιρικό θόρυβο, ο οποίος δύναται να παρατηρηθεί μέσω ραδιοφωνικού δέκτη.

Οι τυχαίοι αριθμοί είναι χρήσιμοι για διάφορους σκοπούς, όπως π.χ. την παραγωγή κλειδιών κρυπτογράφησης δεδομένων, την προσομοίωση ή μοντελοποίηση πολυσύνθετων φαινομένων, την επιλογή τυχαίων δειγμάτων από μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων κ.ά. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί αισθητικά˙ φερ’ειπείν στη λογοτεχνία και τη μουσική, ενώ παράλληλα παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στα παιχνίδια και τον τζόγο (λοταρίες, λαχεία κ.λπ.).

Η ιστοσελίδα Random.org εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να κάνεις έναν υπολογιστή να παράγει τους κατάλληλους τυχαίους αριθμούς. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι αριθμοί, που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα υπολογιστών, είναι ψευδο-τυχαίοι, το οποίο σημαίνει ότι παράγονται με προβλέψιμο τρόπο μέσω μαθηματικού τύπου. Αυτό είναι αρκετό για εφαρμογές, όπως η προσομοίωση πολύπλοκων φαινομένων. Ωστόσο, για εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι όσο τυχαίοι νομίζουμε. Το Random.org προσφέρει πραγματικά τυχαίους αριθμούς για όλες τις εφαρμογές. Η εν λόγω υπηρεσία υφίσταται από το 1998 και κατασκευάστηκε από τον Mads Haahr (School of Computer Science and Statistics at Trinity College, Dublin in Ireland). Σήμερα το Random.org  λειτουργεί από την εταιρεία Randomness and Integrity Services Ltd.

Η παραγωγή τυχαίων αριθμών στην εν λόγω ιστοσελίδα είναι πανεύκολη. Εφόσον επιλέξεις την κατηγορία και την υποκατηγορία χρήσης (π.χ. κατηγορία Παιχνίδια και Λοταρίες, υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες μεταξύ των οποίων και οι εξής: Λοταρία, Κίνο, Ζάρια κ.ά.), ακολουθείς τις οδηγίες που υπάρχουν, προκειμένου να δημιουργήσεις τους τυχαίους αριθμούς που επιθυμείς. Έως σήμερα το Random.org έχει δημιουργήσει 1,86 τρισεκατομμύρια τυχαία ψηφία για τη διαδικτυακή κοινότητα.