Γνωρίστε αυτό το νέο δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, όπου ο χρόνος χρησιμοποιείται ως μονάδα συναλλαγής κι όχι τα χρήματα.

Ξέρετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας; Εναλλακτικές μορφές συνεργασίας και προσφοράς; Και φυσικά υπάρχουν. Ένας από αυτούς είναι η Τράπεζα Χρόνου, που είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, στο οποίο ως μονάδα συναλλαγής χρησιμοποιείται ο χρόνος και συγκεκριμένα η ώρα και όχι τα χρήματα.

Πώς λειτουργεί;

Μια ώρα υπηρεσίας είναι ίση με μια ώρα οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι πνευματική ή όχι, προϋποθέτει εξειδίκευση ή όχι. Στην Τράπεζα χρόνου τα μέλη, που συμμετέχουν, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και λαμβάνουν άλλες υπηρεσίες από άλλα μέλη. Η προσφορά και η ζήτηση υπηρεσιών δεν προϋποθέτει κάποια οφειλή, δηλαδή το μέλος που θα δεχτεί μια υπηρεσία από ένα άλλο μέλος δεν το καθιστά υποχρεωμένο προς αυτό. Κάποια στιγμή θα δεχτεί μια υπηρεσία από ένα άλλο μέλος και έτσι συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία μιας τέτοιας Τράπεζας.

Για παράδειγμα μια ώρα επίσκεψης σε έναν γιατρό αντιστοιχεί σε με μια ώρα babysitting ή μια ώρα διδασκαλίας κάποιου μουσικού οργάνου είναι ίση με μια ώρα καθαριότητας ενός σπιτιού κ.ο.κ.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η Τράπεζα χρόνου έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς προσπαθεί να προωθήσει τη βοήθεια στον συνάνθρωπο και την κάλυψη διαφόρων αναγκών, βασιζόμενη στην αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων και  όχι το κέρδος.

Ιδιαίτερες προϋποθέσεις δεν υπάρχουν για να συμμετάσχει κάποιος σε μια Τράπεζα χρόνου. Όμως, αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της και αυτά να έχουν θέληση για κοινωνική προσφορά και δημιουργική συνεργασία. Επίσης, πολύ βασικό είναι ότι τα μέλη είναι ίσα μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα.  

Πού θα τις βρούμε;

Τράπεζες χρόνου λειτουργούν εδώ και κάποια χρόνια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα και την Πάτρα. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη ο ομώνυμος Δήμος, σε συνεργασία με την Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, δημιούργησαν και λειτουργούν την τράπεζα χρόνου. Αρκετοί είναι οι δήμοι ανά την Ελλάδα, που ίδρυσαν τοπική Τράπεζα χρόνου, ενώ σε άλλα μέρη είναι καθαρά πρωτοβουλία των πολιτών.

Είναι η εποχή που τέτοιες ιδέες βρίσκουν έδαφος για να δημιουργηθούν και να προωθηθούν, καθώς ο πολίτης είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος από ποτέ.

 

Φωτογραφία: smallbizclub.com