Ο άνθρωπος μοιάζει σαν μια χώρα. `Εχει ταυτότητα, προσωπικότητα, διαφέρει από τους άλλους, είναι μοναδικός κι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Για να τα διατηρήσει όλα αυτά, όμως, χρειάζεται, όπως και μια χώρα, να θεσπίσει τα όριά του έτσι ώστε να μην καταπατά και να μην απειλεί κανείς τη μοναδικότητά του, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν δέχεται επιρροές από τους γύρω του.

Τι είναι όμως τα προσωπικά όρια;

Είναι εκείνα που καθορίζουν τον προσωπικό μας χώρο και μας διαχωρίζουν από τους άλλους. Χωρίζονται σε επτά κατηγορίες: Φυσικά, Διανοητικά, Συναισθηματικά, Κοινωνικά, Σεξουαλικά, Οικονομικά και Χρονικά.

`Ολες αυτές οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν αντίστοιχα τον σεβασμό των γύρω μας για το χώρο και τα προσωπικά μας αντικείμενα, σεβασμό για τις ιδέες και σκέψεις μας, σεβασμό για ό,τι νιώθουμε και για όλα εκείνα τα συναισθήματα που εκφράζουμε, για τις κοινωνικές μας επαφές, αλλά και τις επιλογές των ανθρώπων που θέλουμε στη ζωή μας, σεβασμό για τις ερωτικές μας επιθυμίες και τη διαφύλαξη του ιδιωτικού μας χώρου, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας ή ακόμη και πώς τα κερδίζουμε και τέλος σεβασμό για  το πώς διεκπεραιώνουμε τα πράγματα μέσα στα χρονικά μας όρια.

`Ισως πολλοί να αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν προσωπικά όρια.

Είναι πολύ απλό. Θέτοντάς τα, έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, των πράξεών μας, των αποφάσεων που παίρνουμε κάθε φορά, γινόμαστε υπεύθυνοι για μας, ενώ παράλληλα εμποδίζουμε τη χειραγώγηση από τους άλλους, την εκμετάλλευση ενδεχομένως, αλλά κυρίως την παραβίαση της προσωπικής μας ζωής. Διατηρούμε μια ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία και ισορροπία, με αποτέλεσμα κάθε φορά να είμαστε πιο δυνατοί και σίγουρoi. Αποκτάμε αυτογνωσία, ξεκάθαρη έκφραση των επιθυμιών μας, ενώ δείχνουμε κι εμείς σεβασμό στα προσωπικά όρια των ανθρώπων, με τους οποίους έχουμε επαφή.

Η έλλειψη προσωπικών ορίων μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στον άνθρωπο, να χάνει εύκολα το μέτρο κάθε φορά, να βάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες και να ζει μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να χάνει την ταυτότητά του.

Οι άνθρωποι με χαλαρά προσωπικά όρια ή με παντελή έλλειψή τους, συνήθως νιώθουν θύματα, παίρνουν πολύ προσωπικά ό,τι τους τύχει, δυσκολεύονται να ζητήσουν ή να μιλήσουν ξεκάθαρα σε κάποιον, είναι συνήθως παθητικοί και ενοχικοί, ενώ επιτρέπουν στους άλλους να καθορίζουν τη ζωή τους, τις αποφάσεις τους, ακόμη και τα λόγια που θα πουν…

Σε πολλούς από μας δεν είναι εύκολο ίσως να θέσουμε μόνοι μας τα προσωπικά μας όρια.

Ενδεχομένως και να μην ξέρουμε ποια είναι αυτά και σε ποιο σημείο οφείλουμε να τα οριοθετήσουμε, ώστε να είμαστε ασφαλείς. Στην εποχή που ζούμε, όπου όλα κινούνται με γοργούς ρυθμούς, πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε καν να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας όσο θα οφείλαμε.

Για τους λόγους αυτούς, πραγματοποιούνται πολλά σεμινάρια, συνεδρίες και μαθήματα από διάφορους επαγγελματικούς φορείς, (π.χ. www.semifind.gr, www.bestlife.gr, www.e-psychology.gr), που με τη βοήθειά τους καταφέρνουμε να χτίσουμε σιγά σιγά μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Ας προστατέψουμε τον εαυτό μας κι ας τον φρουρήσουμε με σεβασμό και αγάπη, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να σεβαστούμε τον συνάνθρωπό μας μέσα από τις δικές του επιλογές, μέσα από τη δική του ζωή.

                                            

Πηγές : psychotherapeia.net.gr, boro.gr, newagemama.com

Φωτογραφία: blog.generalassemb.ly