Η χοροθεραπεία αποδεικνύει την αλληλένδετη φύση σώματος και πνεύματος. 

Η χοροθεραπεία, δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως θεραπευτική μέθοδος, λόγω του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για την αυτοβελτίωση, σε συνδυασμό με τη ραγδαία επιστημονική πρόοδο του τομέα ψυχικής υγείας.

Όμως, ταυτόχρονα, βασίζεται στην αρχέγονη διαπίστωση ότι το σώμα και το πνεύμα είναι αλληλένδετα, ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι μια άμεση και ειλικρινής γλώσσα και συνεπώς η κίνηση αντανακλά την ψυχική διάθεση του ατόμου.

Μέσα σε ένα μάθημα χοροθεραπείας, ο δάσκαλος είναι ένας συντονιστής-οδηγός, που βοηθά τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την προσωπική τους κίνηση, μακριά από το δίπολο “σωστό-λάθος” και μέσα από παιχνίδια, αντικείμενα, οπτικά ερεθίσματα, κείμενα, κλπ.

Χορός και άτομα με αναπηρίες

Όπως είναι φανερό, η χοροθεραπεία χρησιμοποιήθηκε πρωτίστως σε ομάδες ατόμων με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες.

Η προσέγγιση της χοροθεραπείας για τα άτομα με κινητική αναπηρία εστιάζει στην αναγνώριση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του σώματος τους. Ως αποτέλεσμα, εξασκεί την κιναισθητική αντίληψη, ενώ προάγει τη βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης.

Όσον αφορά τα άτομα με νοητική στέρηση,  ψυχική διαταραχή και αυτισμό, καλλιεργεί τους διαύλους της μη λεκτικής επικοινωνίας, ενισχύοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία, ενώ συμβάλλει στην ανακάλυψη του εαυτού.

Θεραπεύοντας νευρολογικές ασθένειες

Τα τελευταία χρόνια η χοροθεραπεία εφαρμόζεται και σε ανθρώπους με ασθένειες νευρολογικής φύσεως, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου ή και τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς για να παραχθεί κίνηση και χορός, ενεργοποιούνται πλήθος εγκεφαλικών διεργασιών(συναισθηματικών, γνωστικών, κιναισθητικών και μουσικών).

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν προγράμματα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, Δυστονία, Πάρκινσον, όπως το πρόγραμμα του English National Ballet “Dance for Parkinson’s”, και πολλές άλλες παθήσεις.

Θεραπεύοντας μέσω της κίνησης την ψυχή μας

Η χοροθεραπεία, όμως, δεν αφορά μόνο τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μονάδες πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης χρηστών ουσιών, γηροκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και σε όλους μας δυνητικά.

Σε μία εποχή που το άγχος, το στρες, οι φοβίες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι ομάδες χοροθεραπείας γεμίζουν από κόσμο, που θέλει να φτάσει στην αυτογνωσία, να έρθει σε επαφή με το σώμα και τον εσωτερικό του εαυτό και να εκφραστεί μέσα από αυτό.

Παραφράζοντας τον William James θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τα εξωτερικά γνωρίσματα της ζωής τους, αλλάζοντας τη νοοτροπία τους μέσω του χορού.

 

 

ΠηγέςΈνωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος gadt.grEnglish National Ballet danceforparkinsonsuk.orgΧορός και Αλτσχάιμερ mdi.org.uk

Φωτογραφία: polecatceci.wordpress.com