Πολλοί τα θεωρούμε σαν συνώνυμα, τα οποία σημαίνουν ένα και το αυτό σύστημα. Στη δεκαετία του 1950-1960, ο συγγραφέας Des Griffin, που έζησε για πέντε χρόνια στο Λονδίνο, δεν μπόρεσε να καταλάβει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των παραπάνω εννοιών.

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αγγλίας και σήμερα διακρίνεται σε δύο επιμέρους περιοχές, το “ευρύτερο Λονδίνο” και το “εσώτερο Λονδίνο” όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο του, αποκαλούμενο “City of London”.

CityofLondon

Η Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνει τον Βρετανό Μονάρχη και τη Βουλή των Λόρδων. Είναι το σημαντικότερο Σώμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου και αποτελείται από 650 μέλη, τα οποία εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Η Κυβέρνηση αυτή είναι η κεντρική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ευρύτερο Λονδίνο. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιλέγει όλους τους υπόλοιπους υπουργούς.

Η πόλη του Λονδίνου (the City of London) από την άλλη, είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και συγχρόνως ένα κυρίαρχο κράτος της μητροπολιτικής περιοχής του Λονδίνου, αλλά και η έδρα των μεγαλύτερων τραπεζών. Έχει το δικό του διοικητικό καθεστώς και κυβερνητικό σώμα και είναι ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία, με τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να αποτελούν το εκλογικό του σώμα. Διαθέτει δική του κυβέρνηση, έχει ένα συμβούλιο 12 μελών, με επικεφαλής έναν δήμαρχο, “Ο Λόρδος Δήμαρχος”, όπως αποκαλείται και εκλέγεται από το εμπορικό επιμελητήριο για ένα έτος, δικούς της νόμους, δικαστήρια, σημαία, αστυνομία και δεν πληρώνει φόρους! 

dsc_0406

Είναι το “αρχηγείο” του παγκόσμιου καρτέλ χρημάτων, γνωστό ως “Στέμμα”, η ιδιωτική πόλη-κράτος του Λονδίνου δηλαδή. Στην ουσία είναι ένα “κράτος εν κράτει” με τεράστια οικονομική δύναμη που μπορεί να εξουσιάζει ακόμη και τις πιο δυνατές κυβερνήσεις.

Η δύναμή της, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλοι οι γνωστοί ηγούμενοι είναι σαν “πιόνια” σε ένα παιχνίδι, που παίζεται από τις οικονομικές ελίτ. Όπως είχαν γράψει και οι ‘Τάιμς του Λονδίνου”, “Η Εταιρεία του Σίτι είναι ιερή, παρόλο που τίποτα άλλο σε αυτή δεν είναι ιερό”.

Άραγε, αυτή η λαμπερή μητρόπολη του χρήματος να έχει “παίξει” τον δικό της ρόλο στην κρίση που τόσες χώρες βιώνουν; Και εν τέλει, πόσο καθαρός είναι ο ρόλος της;

 

Πηγές: cityoflondon.goc.uk, mercers.co.uk

Φωτογραφίες: wikiwand.com, kateshrewsday.com