Τεκίλα: Πώς Παράγεται Το Φημισμένο Μεξικάνικο Ποτό;

Η αυθεντική τεκίλα γίνεται μόνο με σάκχαρα αγαύης και ανάλογα με την περιεκτικότητα παίρνει και τα χαρακτηριστικά της.

Σε ποτό, κοκτέιλ ή σφηνάκι όλοι έχουμε δοκιμάσει τεκίλα. Δεν θα τη γευόμασταν ποτέ, όμως, αν το 1758 ο Don Jose Antonio de Cuervo δεν αποφάσιζε να αποκτήσει μια έκταση, με στόχο να καλλιεργήσει και να εκμεταλλευθεί την μπλε αγαύη.

Η αυθεντική τεκίλα γίνεται μόνο με σάκχαρα αγαύης και ανάλογα με την περιεκτικότητα παίρνει και τα χαρακτηριστικά της.

τεκίλα- Unique life

Παράγεται στις ακόλουθες πέντε πολιτείες του Μεξικού, επειδή το ηφαιστειακό έδαφος εκεί είναι τέτοιο, που ευνοεί την ανάπτυξη της αγαύης:

  • Jalisco
  • Guanajuato
  • Michoacam
  • Nayarit
  • Tamanlipan

Το όνομα του Μεξικάνικου ποτού προέρχεται από τους Ινδιάνους Tequili, που ζούσαν κάποτε  στην περιοχή. Η ετυμολογία της λέξης είναι η “πέτρα που κόβει” και παραπέμπει στον οψιδιανό, ένα κοφτερό πέτρωμα, που μοιάζει με το γυαλί. Άλλωστε το κόψιμο είναι το παν στη διαδικασία παραγωγής.

Η τεκίλα που παράγεται από 100% αγαύη σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναγράφει αυτή την πληροφορία στη φιάλη και να εμφιαλώνεται μέσα στο Μεξικό. Φιάλες που δεν το αναγράφουν είναι μίξη, με ένα ποσοστό 40-50% αγαύης σε συνδυασμό με σάκχαρα ζαχαροκάλαμου και νερό.

 τεκίλα- Unique life

Η διαδικασία παραγωγής τεκίλας ακολουθεί τα πιο κάτω βήματα:

  • Την εποχή της συγκομιδής οι jimadores (παραγωγοί αγαύης)  συλλέγουν τους καρπούς, κόβουν τις  αγαύες από τη ρίζα και καθαρίζουν τα φύλλα, μέχρι να αποκαλυφθεί η piña, η καρδιά του φυτού.
  • Στο αποστακτήριο, οι καρδιές κόβονται και αφαιρείται το σκληρό μέρος, που τις ενώνει με τη ρίζα, για να μην επηρεάσουν τα πικρά στοιχεία, που περιέχει, την τελική γεύση.
  • Στη συνέχεια, τα καθαρά κομμάτια ψήνονται για 24 ώρες.
  • Μετά ψύχονται για άλλες 48 ώρες .
  • Ύστερα ζυμώνονται με μαγιά. Η ζύμωση είναι η διαδικασία, που απαιτείται, για να μετατραπούν τα σάκχαρα σε αλκοόλ, πριν την απόσταξη.
  • Στη διαδικασία της απόσταξης χρησιμοποιούνται διάφοροι αποστακτήρες για να παραχθούν διαφορετικοί τύποι τεκίλας. Η απόσταξη είναι το τελευταίο στάδιο πριν την παλαίωση, που θα ακολουθήσει κάθε προϊόν.
  • Τέλος, έρχεται η εμφιάλωση και το Μεξικάνικο ποτό ρέει στο ποτήρι μας με όλα του τα αρώματα.

Λένε πως ο σωστός τρόπος για να πιεις τεκίλα είναι να γλείψεις λίγο αλάτι, να την πιεις και ύστερα να δαγκώσεις ένα λάιμ.

 Εσείς, πώς την προτιμάτε;

τεκίλα -Unique life

 

Φωτογραφίες:  bloomberg.com, notey.com, latequila.com