Ταξίδι Στην Ιταλική Γκουρμέ Κουζίνα

Τα πιο διάσημα πιάτα της ιταλικής κουζίνας είναι η πίτσα και τα ζυμαρικά. Όμως, οι μεσογειακοί γείτονές μας έχουν και μια, ίσως λιγότερο γνωστή, πλούσια και ευφάνταστη κουζίνα, που σαγηνεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, τα πιάτα αναδύουν το έντονο άρωμα της μεσογειακής γης. Κάπαρη, ελιές, κουκουνάρι, βασιλικός αρωματίζουν τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, για να συνθέσουν την Caponata, που σερβίρεται ως συνοδευτικό ψαριού ή απλώνεται πάνω σε χωριάτικο ψωμί. 

Το θαλασσινά κατέχουν τιμητική θέση στην ιταλική κουζίνα και ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως τη Βενετία. Χέλι αλά Βενετσιάνα, Τηγανητά Καβούρια και το περίφημο Μαύρο Ριζότο με Σουπιές , το οποίο παίρνει το σκούρο χρώμα του, καθώς το ρύζι σιγοβράζει στο μελάνι της σουπιάς, είναι σπεσιαλιτέ των βενετσιάνικων εστιατορίων. Την περίοδο του Καρναβαλιού, δε, οι μασκαρεμένοι απολαμβάνουν το γλυκό Fritelle, που είναι ένα είδος λουκουμά με γέμιση της λευκής κρέμας Zabaglione.

Fritelle-unique-lifeΓλυκό Fritelle

Η τεχνική του παστού κρέατος είναι δημοφιλής στην ιταλική χερσόνησο από παλαιότερες εποχές. Όταν δεν υπήρχε διαφορετικός τρόπος για να συντηρηθεί το κρέας, το αλάτι περιέβαλλε και προστάτευε το Carne Crudo, δηλαδή το ωμό κρέας. Αργότερα το Carne Crudo έγινε το πασίγνωστο Carpaccio, παίρνοντας το όνομά του από τον Βενετό ζωγράφο Vittore Carpaccio. Το Carpaccio παρασκευάζεται από βοδινό κρέας και σε πιο γκουρμέ παραλλαγή από σολομό. Το επίσης πασίγνωστο Prosciutto di Parma φτιάχνεται από χοιρινό κρέας.

Carpaccio-unique-lifeCarpaccio

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Βόρειας Ιταλίας είναι το Osso Buco. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι, το οποίο σιγοψήνεται σε Gremolata, ένα μείγμα ψιλοκομμένου σκόρδου, μαϊντανού και φλούδας λεμονιού. Παραδοσιακά, συνοδευόταν από Ριζότο αλά Μιλανέζε. Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα έφτασε η ντομάτα στην Ιταλία, η κοκκινιστή παραλλαγή του Osso Buco ήθελε για συνοδευτικό την Polenta, ένα χυλωμένο πουρέ από καλαμποκάλευρο.

osso-buco-unique-lifeOsso Buco

Το κέντρο της παραγωγής ιταλικών κρασιών βρίσκεται στην περιοχή της Τοσκάνης. Στα πολυάριθμα οινοποιεία της παράγεται το φημισμένο Chianti, το Brunello και το γλυκό Vin Santo, που σερβίρεται ως απεριτίφ.

 

Φωτογραφίες: foodforhunters.blog, gustocultura.it, girlinflorence.com