Ταξιδέψτε μαζί μας στα πιο γνωστά είδη καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο και παρασυρθείτε από τις μυρωδιές που αναδύονται…

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα αναζωογονητικό καφεδάκι, ζεστό ή κρύο, που μας προσφέρει την ενέργεια για να αντέξουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητάς μας. Βρισκόμαστε για καφέ και κουβέντα από το πρωί με φίλους ή συναδέλφους, δίνουμε επαγγελματικά ραντεβού σε καφετέριες και χαλαρώνουμε στο προσωπικό μας καταφύγιο με ένα τελευταίο, αχνιστό φλιτζάνι καφέ. Αν όλα αυτά φαντάζουν οικεία, τότε ανήκετε στην πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων κι έχετε συνδυάσει τον καφέ με πολλά περισσότερα από τη γευστική ικανοποίηση που προσφέρει.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Γνωρίζετε άραγε την ιστορία πίσω από αυτό το δημοφιλές ρόφημα, που ενώνει τόσους πολλούς, ετερόκλητους πολιτισμούς στον κόσμο; Ας δούμε κάποια από τα πιο γνωστά είδη καφέ κι ας μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, προτού γευτούμε ένα ακόμη καφεδάκι!

  • Espresso: Ο καφές espresso είναι ο καφές, που ετοιμάζεται αμέσως πριν την κατανάλωσή του. Είναι φρέσκος κι εξυπηρετεί την άμεση ανάγκη του ατόμου να γευτεί την έντονη γεύση του καφέ. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να απολαύσει κάποιος έναν καφέ espresso. Η πατέντα του ανήκει στον Ιταλό Angelo Moriondo,  ενώ η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ τα τελευταία 100 χρόνια – όπου ο χρόνος είναι χρήμα! 

espresso-unique-life

  • Φραπέ: Ίσως ο πιο γνωστός καφές στην Ελλάδα, ο φραπέ ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ενός τυχαίου πειράματος. Το 1957, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένας υπάλληλος, που δεν έβρισκε ζεστό νερό για να ετοιμάσει τον στιγμιαίο καφέ του, δοκίμασε να τον χτυπήσει με κρύο νερό σε ένα shaker. Ε, αυτό ήταν! 

frappe-unique-life

  • Cappuccino: Άλλος ένας γευστικός καφές είναι ο cappuccino. Αν και η ονομασία του είναι ιταλική (με τη λέξη cappuccio να σημαίνει κάλυμμα ή κουκούλα), η Αυστρία είναι υπεύθυνη για την ετοιμασία ενός ζεστού ροφήματος με κρέμα, ζάχαρη και μπαχαρικά. Πολλές φορές, μάλιστα, στα café της περιοχής χρησιμοποιούνταν και κρόκοι αυγού για την παρασκευή του cappuccino

cappuccino-unique-life

  • Ελληνικός ή Τούρκικος: Όπως κι αν επιθυμείτε να τον αποκαλέσετε, αυτός ο καφές είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα των περασμένων δεκαετιών σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η ιστορία του είναι μακραίωνη, με πρώτη εμφάνιση στην Υεμένη τον 15ο π. Χ. αιώνα. Να πετύχεις το τέλειο καϊμάκι, τις φουσκάλες που θέλει ο καθένας ή την αναλογία καφέ και ζάχαρης είναι σίγουρα μια μορφή τέχνης, είτε στη χόβολη, είτε στη μοντέρνα μηχανή παρασκευής καφέ. 

Ελληνικός-unique-life

Φωτογραφίες: kirtsdailyroast.com, freskanea.com u.sharehoodstatic.com, articlesdiscussion.com