Ταξιδεύοντας Με Αμαξίδιο: Οργανωθείτε Και Προγραμματίστε Το Ταξίδι Σας Σωστά

Ο τουρισμός είναι δικαίωμα, στο οποίο πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη πρόσβαση.

Αν και η Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προσβάσιμη, οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να απολαύσουν τα ταξίδια τους, αρκεί να ενημερωθούν σωστά. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από την πολιτεία και τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να γίνει η χώρα μας προσιτή σε επισκέπτες με αυξημένες απαιτήσεις για προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες. Ιστοσελίδες που θα σας φανούν χρήσιμες σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό, είναι οι παρακάτω:

  • www.sagetraveling.com: Ιστότοπος, που δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό John Sage, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο από το 2001 και έχει ταξιδέψει και στην Ελλάδα. Παρουσιάζει τους σημαντικότερους προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας, προσφέροντας πληθώρα συμβουλών.
  • www.rollout.gr: Οδηγός πόλης, που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 καταχωρήσεις με χώρους αναψυχής και πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
  • www.accessibletourism.org: Δίκτυο, που ενημερώνει για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ευρώπη.
  • www.greece4all.eu: Διαδικτυακή πύλη, που καταγράφει και αξιολογεί τόσο τις προσβάσιμες όσο και τις μη προσβάσιμες υποδομές, υπηρεσίες και επιχειρήσεις  της Ελλάδας.
  • www.esamea.gr: Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει λίστα με τους κατά τόπους συλλόγους ατόμων με αναπηρία.
  • www.prosvasis.co: Πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν κυρίως ιατρικής αποθεραπείας. Περιλαμβάνει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, καταγράφοντας τους χώρους, που παρέχουν πρόσβαση στους χρήστες αμαξιδίου.
  • www.tobea.gr: Ιστοσελίδα, που παρέχει πληροφορίες για τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας και τη χρήση του SEATRAC (μια κατασκευή, που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες στη θάλασσα).

Αφού συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, προτείνουμε να επικοινωνήσετε και προσωπικά με τους χώρους που επιθυμείτε να επισκεφτείτε, τα καταλύματα που θα σας φιλοξενήσουν και το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψετε για να εξασφαλίσετε συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά τις ανάγκες σας.

Πολλές περιοχές στην Ελλάδα  παρέχουν  προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να απολαμβάνουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και άνεση. Ελπίζω να γίνουμε μία χώρα πλήρως προσβάσιμη (και όχι κατά τόπους) σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και οι ίδιοι να διεκδικήσουν την αυτονομία τους.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε, πως η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων!

 

Πηγές: sagetraveling.com, rollout.gr, accessibletourism.org, greece4all.eu, esamea.gr, prosvasis.co, tobea.gr

Φωτογραφία: grist.org, accesstourismnz.org.nz