Παρά το ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, υπάρχουν κάποιες αναλλοίωτες αξίες.  Μία από αυτές είναι η μαγεία που κρύβει μια βιβλιοθήκη.

Όσο κι αν η εξέλιξη της τεχνολογίας τρέχει με γοργούς ρυθμούς, όσο κι αν το διαδίκτυο είναι πλέον το “δεξί χέρι” του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή, υπάρχουν κάποιες αξίες, που δεν συγκρίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.  Μία από αυτές είναι η μαγεία που κρύβει μια βιβλιοθήκη, μέσα από τις μυρωδιές της, τα αναρίθμητα βιβλία της, την ησυχία, αλλά και το δέος που διαθέτει, καθώς και τις γνώσεις, που σε περιμένουν να ανακαλύψεις.

Ταξιδέψτε στο χρόνο μέσα από τις πιο μαγικές βιβλιοθήκες του κόσμου και βάλτε σκοπό στη ζωή σας να επισκεφτείτε στο μέλλον μία από αυτές ή και όλες!

Η Βιβλιοθήκη Admont Abbey, το “8o θαύμα του κόσμου”, όπως δικαίως αποκαλείται, χτίστηκε το 1776 και βρίσκεται στο Admont της Αυστρίας, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Είναι η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη στον κόσμο, διαθέτοντας μία εξαιρετικά επιβλητική διακόσμηση, γεμάτη τοιχογραφίες του Bartolomeo Altomonte, που δείχνουν την πορεία του ανθρώπου μέσα από τη σκέψη και την ομιλία ως τις επιστήμες και τη Θεία Αποκάλυψη. Σ’ αυτόν τον υπέροχο μαγικό χώρο διατηρούνται και φυλάσσονται 1.400 χειρόγραφα, 530 βιβλία, τυπωμένα πριν τον 15ο αιώνα, ενώ το σύνολο των τόμων του ξεπερνούν τις 200.000!

Η Βιβλιοθήκη Clementinum, μία από τις πιο θεαματικές βιβλιοθήκες του κόσμου, βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας και είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Ξεκίνησε ως ένα παρεκκλήσι του Αγίου Κλήμεντος τον 11o αιώνα, εξελίχθηκε σε Δομινικανό μοναστήρι το μεσαίωνα και το 1556 μετατράπηκε σε κολέγιο Ιησουιτών. Δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης του βιβλίου για να βρεθείς σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο. Εξώστες, πανέμορφες τοιχογραφίες, παράξενες υδρόγειοι και τα στοιχεία μπαρόκ, που δεσπόζουν σε κάθε γωνιά, θα σας προκαλέσουν να νιώσετε τη μαγεία της. Γεμάτη από την Τσέχικη λογοτεχνία, καθώς και από πολλά σπάνια βιβλία και συγγράμματα, μέσα σε 20.000 τετραγωνικά μέτρα, την καθιστούν μία από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

klementinum-unique-life

Η Βιβλιοθήκη Wiblingen Monastery, που βρίσκεται νότια της πόλης του Ulm, στην άνω Swabia της Γερμανίας, είναι ένα  από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής Rococo. Tο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1093, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε το 1714 και μετατράπηκε σε ένα εμπνευσμένο baroque αριστούργημα. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στη βόρεια πτέρυγα, στηρίζεται σε πολλές στήλες και είναι γεμάτη αγάλματα και διακοσμητικά, ενώ το ταβάνι είναι γεμάτο τοιχογραφίες. Το όραμα του αρχιτέκτονά της,  να αποτελεί ένα μέρος που διατηρεί τους “θησαυρούς της σοφίας και της επιστήμης”, προφανώς και έγινε πραγματικότητα! Έχει βραβευτεί ως μία από τις πιο ωραίες βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Η Βιβλιοθήκη Real Gabinete Português de Leitura είναι εκείνη που θα σας πάει, χωρίς να το καταλάβετε, πίσω στον 19ο αιώνα μέσα από το γοτθικό και αναγεννησιακό της στυλ. Βρίσκεται στο κέντρο του Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, δεσπόζοντας με την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική, μέσα από μια κατάλευκη πρόσοψη, σκαλισμένη από ασβεστόλιθους. Στο εσωτερικό της, τα ράφια της είναι πανύψηλα μέχρι την οροφή κι από τοίχο σε τοίχο, ενώ οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι και τα αγάλματα, είναι αυτά, που συμπληρώνουν το επιβλητικό κτίριο, που προκαλεί δέος! Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πορτογαλικών έργων με 350.000 βιβλία!  

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μην είναι εκείνη, που θα σας μαγέψει με τον εσωτερικό της χώρο, αλλά σίγουρα θα σας κερδίσει χωρίς δεύτερη σκέψη για όλα όσα διαθέτει. Θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη σε όλον τον κόσμο. Διαθέτει συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλον τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες. Πολύ σημαντικό είναι ότι διαθέτει υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών, ενώ εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille. To μικρότερο βιβλίο που διαθέτει είναι ένα αντίγραφο του βιβλίου με τα παιδικά τραγούδια Old King Cole, διαστάσεων μόλις 1/25 x 1/25″. Αξίζει να αναφερθεί, ότι για πρώτη φορά, έγινε διαθέσιμο online ένα μέρος από το “αρχείο ηχογραφημένης ποίησης και λογοτεχνίας” της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.  

Library-of-Congress-unique-life

Κι αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν το μυστήριο, το ανεξερεύνητο, τις συνομωσίες, τους κωδικούς και τους γρίφους, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, γύρω από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Ταξιδέψτε, λοιπόν, στον χρόνο, μέσα από τις πιο μαγικές βιβλιοθήκες στον κόσμο και ζήστε μια μοναδική εμπειρία, που σίγουρα θα σας γεμίσει γνώσεις, εμπειρίες, μυρωδιές και χρώματα.