Τα Βιβλία Είναι Κομμάτι Αυτού Που Τα Έγραψε Αλλά Και Των Αναγνωστών Τους

Ένα από τα πιο γνωστά παραθέματα λόγου για τα βιβλία είναι πως «τα βιβλία είναι οι καθρέφτες της ψυχής»1.

Τώρα, βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε πως τα μάτια είναι οι καθρέφτες της ψυχής, αλλά έχει και συνέχεια. Εδώ και μερικά χρόνια, πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η φωνή –ο τόνος, το χρώμα και η ένταση της– είναι ο καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πολύ εύκολο να χαθούμε ψάχνοντας να βρούμε ποιος και που είναι τελικά ο καθρέφτης της ψυχής μας. Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα.

Πολλές φορές, στα βιβλία βλέπει κανείς ό,τι κουβαλάει μέσα του. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να προσφέρει πολλά στον αναγνώστη.

Ορισμένοι ξενυχτάνε για να τελειώσουν ένα βιβλίο που τυχαία έπεσε στα χέρια τους! Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που ξενυχτήσατε, για ποιον λόγο και τι σας κόστισε (μεταφορικά και κυριολεκτικά); Πολλοί γοητεύονται από την πιθανότητα να νιώσουν την αγωνία, την ικανοποίηση, την απογοήτευση, την περιέργεια και την ανυπομονησία, που μπορεί να προσφέρει το διάβασμα.

Άλλοι, πάλι, λαχταρούν εκείνη την ώρα που θα πάνε σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού και θα πάρουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο, που θα λειτουργήσει σαν σφουγγάρι, απορροφώντας για λίγες ώρες τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Τέλος, κάποιοι λίγοι μέσα από τα βιβλία μπορούν, χωρίς να είναι συγγραφείς, να αποθηκεύσουν σε κάποιο τετράδιο, σκληρό δίσκο ή τέλος πάντων στο μυαλό τους, τις ιδέες, τις σκέψεις, τα όνειρα και τα αισθήματα τους, δημιουργώντας έτσι το βιβλίο της δικής τους ψυχής.

Κάθε βιβλίο έχει ένα κομμάτι από την ψυχή εκείνου, που το έγραψε και εκείνων, που το αγάπησαν ή το μίσησαν. Έτσι, τα βιβλία είναι δρόμος. Ένας δρόμος που έχουμε πάρει για όσο κρατάει η ανάγνωση και που μπορούμε να ξαναπάρουμε όταν θέλουμε και όποτε μας βολεύει. Εκεί είναι και μας περιμένουν. Και δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι!

Τώρα, αν σε κάποιους δεν αρέσει το διάβασμα, υπάρχει και μία άλλη ατάκα για τα βιβλία που λέει πως «αν δεν σου αρέσει να διαβάζεις, δεν έχεις βρει το κατάλληλο βιβλίο»2.

Παραθέτουμε κάποια λινκ, στα οποία μπορείτε να δείτε κάποια σπάνια βιβλία, όπως επίσης και βιβλία που έγιναν μπεστ σέλλερς ή ήταν πρώτα στις προτιμήσεις αναγνωστών.

 

 

1 Virginia Woolf (Adeline Virginia Stephen), Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, 1882-1941

2 Joanne K. Rowling, Βρετανίδα συγγραφέας, 1965-

Φωτογραφία: nautil.us