Τα βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, παρόλο που είναι διαφορετικού τύπου, έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά συνάμα και την τσέπη μας. Πάμε να δούμε πώς…

Τι είναι τα οικολογικά και τι τα βιολογικά προϊόντα;

Χάρτινες βιοδιασπώμενες σακούλες, προϊόντα καθαρισμού, λαμπτήρες φθορισμού, «πράσινες» ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, στρώματα κρεβατιών, αγαθά από ανακυκλώσιμα υλικά, λιπαντικά και βιομάζα είναι μερικά μόνο παραδείγματα οικολογικών προϊόντων1

Eco-Label1

Τα βιολογικά προϊόντα, από την άλλη, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, κυρίως λόγω των αρνητικών επιδράσεων της συμβατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον. Καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα και το βασικότερο δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με  κατάλοιπα χημικών ουσιών.

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους;

Τα οικολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον κατά την παραγωγή, χρήση και αποικοδόμηση τους, λόγω της θέσπισης επιστημονικών κριτηρίων, που εφαρμόζονται στη διαδικασία παραγωγής τους. Σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών της ανακύκλωσης στην Ε.Ε. έφτασε τα 60,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2008, για να πέσει μετά το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης. Και όλα αυτά από υλικά όπως τα μέταλλα, το  χαρτί, το γυαλί και τα πλαστικά.

Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα είναι προφανές ότι η σχέση της αγροτικής ανάπτυξης με το περιβάλλον είναι αμφίδρομη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όμως, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας συνδράμουν στην υγιεινή διατροφή και διαβίωση. Ο θησαυρός του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας είναι τεράστιος, π.χ. η παραγωγή πατάτας στο Νευροκόπι Δράμας, η μαστίχα της Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η φάβα Σαντορίνης, κ.ά.

paragogi.net

clickatlife.gr

favaorganic.gr

Πώς μπορούμε άραγε να εντοπίσουμε ότι ένα προϊόν είναι οικολογικό ή βιολογικό;

Η υιοθέτηση οικολογικών σημάτων διευκολύνει την προώθηση και διάδοση των οικολογικών προϊόντων. Το Ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα προϊόντα, που έχουν επισημανθεί ως «πράσινα» σε όλη την Ε.Ε.  Από εκεί και πέρα, οικολογικά σήματα έχουν υιοθετηθεί και στις Η.Π.Α., όπως η «πράσινη σφραγίδα», το «Forest Stewardship Council» για πιστοποιημένη ανηφορική ξυλεία και το «ενεργειακό αστέρι» για προϊόντα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα, από το 2010, είναι υποχρεωτικό στη συσκευασία των τυποποιημένων βιολογικών προϊόντων να υπάρχει το Ευρωπαϊκό λογότυπο σήμανσης, ενώ στα ελληνικά βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να αποτυπώνεται και το λογότυπο ενός εκ των ελληνικών πιστοποιητικών οργανισμών2.

eu_logo

Καλά όλα αυτά, θα πείτε, αλλά σε τέτοιους καιρούς γιατί να στραφώ προς τα οικολογικά ή/και βιολογικά προϊόντα, αφού συνήθως πωλούνται πιο ακριβά;

Δεν έχετε άδικο. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής και η επιβάρυνση του κόστους πιστοποίησης, μεταξύ άλλων, ανεβάζουν την τιμή τους.  Ωστόσο, αν δεν θέλετε να λάβετε υπόψη το κόστος αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος (μέσω φορολογίας), εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης πρώτων υλών και αγροτοχημικών, τότε σκεφτείτε το κόστος καταπολέμησης προβλημάτων υγείας, που μπορεί να προέλθουν από τα παραπάνω.

 

1 Για περισσότερα: http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=521&language=en-US

2 Για περισσότερα: http://www.organiclife.gr/el/organic/399-bio.html

 

 

Φωτογραφίες: terrapapers.com, paragogi.net, clickatlife.gr, favaorganic.gr