Τα Social Media Και Οι Κίνδυνοι Για Την Ψυχική Υγεία

Πόσες φορές δεν βγήκατε για καφέ ή ποτό με τους φίλους σας και καταλήξατε να σκέφτεστε ότι αν είχατε μείνει σπίτι, μπροστά από το laptop ή το κινητό σας, θα επικοινωνούσατε ίσως καλύτερα από ότι τώρα που τους έχετε δίπλα σας;

Τα social media έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας και είναι αλήθεια ότι μπορούν να μας φέρουν κοντά με άλλους ανθρώπους.  Οι προηγούμενες γενιές δεν μπορούσαν να φανταστούν πως η επικοινωνία με την άλλη άκρη του κόσμου θα γινόταν με το άγγιγμα ενός κουμπιού.

Ο τρόπος επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έχει αλλάξει. Κάθε μήνα πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν ή δημιουργούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook, το Twitter, το Instagram και το LinkedIn είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και της δικτύωσης αυτού του είδους είναι αρκετά, όπως η διατήρηση παλιών και η δημιουργία νέων, κοινωνικών και επαγγελματικών επαφών, η πρόσβαση σε πληροφορίες, η μείωση του κόστους και η εξοικονόμηση χρόνου. Εντούτοις, τα προβλήματα, που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική υγεία του ανθρώπου η υπερβολική χρήση των social media, ενίοτε δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά. 

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Πρόσφατες έρευνες από το University College London και το University of Queensland αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες καλλίγραμμων γυναικών σε διαφημίσεις του διαδικτύου δημιουργούν νευρικότητα και προβλήματα συναισθηματικής φύσεως σε κορίτσια νεαρής ηλικίας, επηρεάζοντας αρνητικά την αυτοπεποίθηση τους.

Ανεξαρτήτως φύλου, πολλά νεαρά άτομα εμφανίζονται αρκετά δυστυχισμένα, εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησής τους με τα social media, των χαμηλών σχολικών επιδόσεων και της πίεσης, που τους ασκείται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πολλοί χρήστες, όλων των ηλικιακών ομάδων, αναφέρουν ότι αρκετές φορές νιώθουν ανησυχία, απόρριψη, νευρικότητα και απομόνωση, ενώ συχνά υποφέρουν από πονοκεφάλους και αδιαθεσία.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα social media μπορεί αφενός να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, ως αποτέλεσμα  της χαμηλής δημοτικότητας του διαδικτυακού τους προφίλ, της ανάγκης να ανήκουν σε κάποια ομάδα, των χαμηλών ποσοστών ανατροφοδότησης σε αναρτήσεις τους κ.ά. και αφετέρου να επηρεάσει και τη σωματική τους υγεία.

Αδιαμφισβήτητα, τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Σίγουρα, οι νέες γενιές δεν θα παίξουν σε αλάνες και σοκάκια όπως οι προηγούμενες.

Βέβαια δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται τα  social media και να παραγνωρίζεται το γεγονός πως έχουν σπάσει τα σύνορα της επικοινωνίας. Όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, χρειάζεται μέτρο και αντίληψη.

Είναι θεμιτό στη διάρκεια της ημέρας να ξε-καλωδιωνόμαστε πιο συχνά και να μην παραβλέπουμε τη σημασία της προσωπικής επαφής με συγγενείς και φίλους.

 

 

Φωτογραφία: socialmediatoday.com