Τα Πέντε Ωραιότερα Κάστρα Της Ευρώπης

Νιώστε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από πέντε παραμυθένια κάστρα.

Τα Χριστούγεννα, είναι η ομορφότερη γιορτή του χρόνου και μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για ένα ταξίδι αναψυχής. Νιώστε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από πέντε παραμυθένια κάστρα, που μας πρότεινε το ταξιδιωτικό γραφείο “Atholidays” και μεταφερθείτε σε άλλη εποχή.

Κάστρο Νοϊσβανστάιν

Neuschwanstein_Unique_life

Ένα από τα πιο παραμυθένια και ρομαντικά κάστρα – παλάτια στον κόσμο, πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες (ο Ντίσνει στέγασε την Ωραία του Κοιμωμένη σ’ αυτό), είναι το Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein), που δεσπόζει επιβλητικά πάνω σε λόφο, στο χωριό Σβάνγκαου, στη Βαυαρία της Γερμανίας. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα (το 1869) με διαταγή του τότε βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου του Β΄, ο οποίος πλήρωσε από την προσωπική του περιουσία και από δάνεια. Υπήρξε το προσωπικό του καταφύγιο για 172 μέρες, μέχρι το θάνατό του και παρόλο που δεν είχε αποπερατωθεί, το κάστρο άνοιξε για το κοινό, με εισιτήριο, αμέσως αφότου πέθανε (το 1886). Από τότε, το υπέροχο αυτό κάστρο έχουν επισκεφτεί πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του μυθικού αυτού παλατιού αποτελείται από μεσαιωνικές και βυζαντινές αναφορές, αφού μία από τις επιθυμίες του τότε βασιλιά ήταν να μοιάζει με την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.  

Κάστρο Χοχενσάλτσμπουργκ

Festung_Hohensalzburg_Unique_life

Από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα, αλλά και από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ευρώπης, είναι το Κάστρο Χοχενσάλτσμπουργκ (Festung Hohensalzburg)‎, που σημαίνει “Υψηλό Φρούριο του Σάλτσμπουργκ”, με  σημαντική ιστορική πορεία.  Χτίστηκε, ύστερα από πρωτοβουλία των Πριγκίπων – Αρχιεπισκόπων στην κορυφή του Φέστουνγκσμπεργκ, ενός μικρού λόφου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.  Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1077, προοριζόταν να είναι φρούριο αρχικά,  αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων η χρήση του επεκτάθηκε. Το 19ο αιώνα, ανακαινίστηκε κι έγινε ένα πολύ σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, με μήκος 250 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα. Διαθέτει τελεφερίκ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ”πύργος της πυρίτιδας” (Krauturm), φιλοξενεί ένα μεγάλο αερόφωνο με περισσότερους από 200 σωλήνες, το οποίο είναι γνωστό και ως “Ταύρος του Σάλτσμπουργκ” (Salzburger Stier).

Κάστρο της Βούδα

Várhegy_Unique_life

Επιβλητικό μπαρόκ κάστρο, με υπέροχη πανοραμική θέα, είναι το  Κάστρο του Λόφου (Várhegy) ή Κάστρο της Βούδα,  χτισμένο σε λόφο, 48 μέτρα πάνω από τον Δούναβη, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Τα θεμέλιά του τέθηκαν τον 13ο αιώνα, μετά τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λάγιου του Μέγα κτίστηκε και ένα παλάτι, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης. Στο τέλος του 15ου αιώνα προστέθηκαν νέες πτέρυγες, ενώ χτίστηκε κι άλλο παλάτι. Παραμένει πολύ μικρό μέρος αυτού του παλατιού του 15ου αιώνα και παρόλες τις λεηλασίες και τις φθορές, που υπέστη κατά τη διάρκεια των χρόνων, από τη δεκαετία του 1950 επανήλθε σε όλο του το μεγαλείο. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. Αξίζει να δείτε τον “Προμαχώνα των Ψαράδων”, αποτελούμενο από 7 πύργους, που συμβολίζουν τις φυλές των Μαγυάρων. Ένα μεσαιωνικό κτίσμα, που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμανικό ρυθμό.

Κάστρο Καρλστέιν (Karlstejn)

Karlstejn_Unique_life

Το σημαντικότερο μεσαιωνικό γοτθικό κάστρο, βουτηγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, πάνω από την κοιλάδα του Μπερούνκα, 48 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά της Πράγας στην Τσεχία. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ, ως εξοχική του κατοικία, αλλά αποτέλεσε και το μέρος που φυλάσσονταν τα κοσμήματα του στέμματος της Βοημίας, καθώς και τα ιερά λείψανα. 

Το παραμυθένιο αυτό κάστρο είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Εκεί θα θαυμάσετε ένα πιστό αντίγραφο του στέμματος της Βοημίας, θα δείτε 130 πίνακες ζωγραφικής, ενώ στον τελευταίο όροφο στεγάζεται το παρεκκλήσι  του ιερού σταυρού, με επιχρυσωμένους τοίχους και πολύτιμους λίθους.

Κάστρο Αλάμπρα

Alhambra-Palace-Unique-life

Ένα ονειρικό παραμυθένιο μνημείο, ένα “μαργαριτάρι ανάμεσα στα σμαράγδια”, όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί Μαυριτανοί ποιητές, η Αλάμπρα (Alhambra),  βρίσκεται στη Γρανάδα της Ισπανίας, που στα αραβικά σημαίνει “κόκκινο φρούριο”, κι αυτό γιατί χτιζόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από το φως των πυρσών τα τείχη της έδειχναν κόκκινα. Άρχισε να χτίζεται το 1238 και ολοκληρώθηκε το 1358.  Κατά τη διάρκεια των χρόνων υπέστη σοβαρές ζημιές και καταστροφές. Η κυριότερη αναστήλωσή του ξεκίνησε το 1828 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διαθέτει εξαιρετική ισλαμική αρχιτεκτονική, με πολλές ευρωπαϊκές επιρροές. Μέσα στο κάστρο στεγάζεται το παλάτι του Καρόλου του 5ου.

Ο εσωτερικός του χώρος είναι γεμάτος από παλάτια, κήπους, αμέτρητα σιντριβάνια και τεχνητές λίμνες.

Οι κυριότερες αυλές του ανακτόρου είναι το “Patio de los Arrayanes” (η αυλή με τις μυρτιές) και το “Patio de los leones” (η αυλή των λεόντων), που την υποβαστάζουν 12 λευκά μαρμάρινα λιοντάρια.  Εξαιρετικό  είναι και το χωρίς παράθυρα υπνοδωμάτιο του Χαλίφη (Sala de los Abencerrajes).

Το 1984 το υπέροχο αυτό κάστρο αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Πέντε μοναδικά παραμυθένια κάστρα σας περιμένουν φέτος τις γιορτές για να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστά, χαρίζοντάς σας μια αξέχαστη εμπειρία! Αρπάξτε την ευκαιρία και καλή σας διασκέδαση!

                   

 

Φωοτογραφίες: bavaria.by, salzburg-burgen.at, guidingprague.com, amazingplacesonearth.com