Τα Όρια Της Γνώσης Που Μας Δίνει Το Internet

Πώς μας επηρεάζει το internet, αναφορικά με τις γνώσεις μας; Γινόμαστε άραγε σοφότεροι, απλώς επειδή η γνώση είναι πλέον προσιτή σε εμάς;

Το διαδίκτυο σίγουρα έχει επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στη ζωή μας, βοηθώντας μας να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά, να επικοινωνήσουμε με άτομα από ολόκληρο τον πλανήτη και να βρούμε κάθε πληροφορία μέσα σε δευτερόλεπτα. Όμως, αυτή η πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων είναι τελικά ωφέλιμη για εμάς; Πρόσφατες έρευνες το αμφισβητούν, θέτοντας κάποια όρια στη γνώση που λαμβάνουμε μέσα από το internet.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Yale, αμφισβητήθηκε ισχυρά η ποιότητα της γνώσης που λαμβάνουμε διαδικτυακά. Περισσότερη προσοχή, ωστόσο, δόθηκε σε μια άλλη παράμετρο που αξίζει να μελετηθεί. Οι άνθρωποι που έψαχναν πληροφορίες μέσα από το internet, σταδιακά απέκτησαν την πεποίθηση ότι η γνώση αυτή ήταν εξαρχής δική τους. Δηλαδή, το διαδίκτυο έπαψε να αποτελεί ένα μέσο απόκτησης των γνώσεων. Πλέον ήταν ένα μέσο αντανάκλασης των δικών τους γνώσεων. Αυτό είναι συγκλονιστικό, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η υπερεκτίμηση των γνώσεων ενός ανθρώπου είναι ένα είδος λανθασμένης αντίληψης του εαυτού του.

social-computer-Unique-life

Το μυστικό πίσω από αυτή την εσφαλμένη πεποίθηση γνώσης φαίνεται πως βρίσκεται στην διεκπεραιωτική μνήμη. Σύμφωνα με αυτή, πολλές φορές ενεργούμε με ορισμένο τρόπο κι αδιαφορούμε για την αιτία της ενέργειας αυτής. Παραδείγματος χάριν, βάζουμε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου με μια συγκεκριμένη αλληλουχία ενεργειών. Στην πραγματικότητα, όμως, αγνοούμε την αιτία που η μηχανή ενεργοποιείται (εκτός κι αν είμαστε μηχανικοί, φυσικά!).

Είναι Η Γνώση Μέσω Διαδικτύου Κατακριτέα;

Η γνώση που αποκτά κάποιος μέσα από την αναζήτηση στο internet είναι φυσικά επιθυμητή. Το διαδίκτυο αποτελεί έναν θησαυρό γνώσεων και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός ότι η άγνοια ορισμένων δεδομένων δεν συνεπάγεται την ελλιπή κατάρτιση του καθενός από εμάς. Είναι παράλογο να περιμένει κάποιος ότι θα γνωρίζει απόλυτα όλες τις γνώσεις του κόσμου. Εδώ μπαίνει ο ρόλος του internet, για να διευκολύνει την απόκτηση νέων γνώσεων και να υποστηρίζει τη μάθηση. Το ανθρώπινο μυαλό, εξάλλου, έχει πολλά περισσότερα να κάνει από την στείρα αφομοίωση γνώσεων, σωστά; 

 

 

Φωτογραφίες: hdwallpaperbackgrounds.net, visianinfo.com