Τα Μυστικά Του Αιγαίου

Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά αποτελούν συνδυασμό φυσικού κάλλους και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων. Συχνά νομίζουμε ότι ξέρουμε όλα τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, όμως πάντα υπάρχει κάτι που θα ανανεώσει το ενδιαφέρον μας για θαλασσινά ταξίδια.

Λήμνος – Αμμοθίνες

Υπάρχει έρημος στην Ελλάδα; Ναι και βρίσκεται σε νησί! Οι Αμμοθίνες θυμίζουν Σαχάρα τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά, αφού πρόκειται για χρυσαφένιους λόφους άμμου, στους οποίους έχει αναπτυχθεί ένα ανάλογο οικοσύστημα. Φαινόμενο που η φήμη του έχει αρχίσει να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Λημνος

Ανάφη – Κάλαμος

Το μικροσκοπικό νησιωτικό διαμάντι διαθέτει ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Τον Κάλαμο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Μεσογείου, που στέκει επιβλητικός και προσεγγίζεται μετά από πεζοπορία στα αναφιώτικα μονοπάτια. Στην κορυφή του υπάρχει το ξωκλήσι της Καλαμιώτισσας από όπου η θέα εντυπωσιάζει.

Αναφη

Κίμωλος – Σκιάδι

Στο βόρειο τμήμα του υπέροχου και –ευτυχώς- μη κοσμικού νησιού των Κυκλάδων, υπάρχει ένας φυσικός σχηματισμός, αντικείμενο έρευνας για γεωλόγους και τόπος ενδιαφέροντος για επισκέπτες. Ένα γιγάντιο πέτρωμα σε σχήμα μανιταριού προσφέρει συναρπαστική θέα μέχρι τη Μήλο και συγκαταλέγεται στα Γεωλογικά Μνημεία του Αιγαίου.

Κίμωλος – Σκιάδι

Καστελόριζο – Γαλάζιο Σπήλαιο

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το νησί του Καστελορίζου, υπάρχει ένα σπήλαιο ασύγκριτης ομορφιάς που προσεγγίζεται μόνο δια θαλάσσης. Αν η στάθμη των υδάτων μάλιστα έχει ανέβει, δεν περνά ούτε το καΐκι και ο επισκέπτης μπαίνει κολυμπώντας. Η αίσθηση κόβει την ανάσα, αφού το μόνο που φωτίζει το σκοτεινό μέρος είναι η αντανάκλαση του εξωτερικού φωτός στα καταγάλανα νερά. 

Blue-Grotto-kastelorizo-3

Σαμοθράκη – Σάος

Το όρος-ορόσημο της Σαμοθράκης, Σάος, είναι τόπος ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς. Ποτάμια, σπάνια χλωρίδα και φυσικά οι Βάθρες, γεωλογικοί σχηματισμοί μικρών και μεγάλων λιμνών, με  καταρράκτες όπως ο «Φονιάς», που τα ορμητικά του νερά δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο.

fonias_defteri

Τα ηφαίστεια του Αιγαίου

Εκτός από το παγκοσμίως γνωστό ηφαίστειο της Σαντορίνης με την μοναδική άγρια ομορφιά, στο αρχιπέλαγος υπάρχουν κι άλλα εξίσου σημαντικά. Στο μικρό νησί των Μεθάνων, δεσπόζει ο κρατήρας του ηφαιστείου που αποτελεί μέρος του τόξου Μέθανα-Σαντορίνη-Νίσυρος. Μπορεί κάποιος να φτάσει εκεί από μία σύντομη πεζοπορική διαδρομή στις απόκοσμες πλαγιές του. Το ηφαίστειο της Νισύρου με τον χαρακτηριστικό κρατήρα που ακόμη και σήμερα «βγάζει καπνούς», συνθέτουν ένα σκηνικό από ταινία φαντασίας, ενώ στη Μήλο, η οποία είναι ολόκληρη ένας γεωλογικός παράδεισος, υπάρχουν δύο ηφαίστεια, που στέκουν αγέρωχα, ανενεργά για χιλιάδες χρόνια, στην Φυρίπλακα και τον Τράχηλα.  Ηφαίστεια, μικρά ή μεγαλύτερα όμως, υπάρχουν επίσης στην βόρεια Εύβοια, τη Σκύρο, τη Χίο και τη Λήμνο.

Νησιά δίπλα σε νησιά

Ένα ταξίδι σε τόπους του Αιγαίου, μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις, αφού συχνά δίπλα σε δημοφιλή νησιά, υπάρχουν μικρότερα  που αξίζουν την προσοχή και το θαυμασμό μας. Έτσι, αν βρεθεί κανείς στην Κάλυμνο, μην παραλείψει να επισκεφθεί την Τέλενδο και την Ψέριμο, αν βρεθεί στο Καστελόριζο τη Ρω και κυρίως τη Στρογγυλή, ενώ από τη Μήλο να «πεταχτεί» ως την Πολύαιγο ή την Αντίμηλο. Δίπλα στην Αμοργό και στη Νάξο, υπάρχουν οι μαγευτικοί θησαυροί των Μικρών Κυκλάδων (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Κέρος και Κουφονήσια). Από τη Λέρο ή την Πάτμο αξίζουν το Αγαθονήσι, οι Λειψοί και τα Ασπρονήσια για βουτιές στα καταγαλανά νερά, ενώ από τη Ρόδο, βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από το πανέμορφο νησί της Σύμης.

Εσείς ποια αιγαιοπελαγίτικα «μυστικά» θα μας αποκαλύψετε;

 

Φωτογραφίες: mixanitouxronou.gr, imniakifoni.gr, ethnos.gr, greece.com, greece-by-greeks.com, greektrips.eu