Πώς θα σας φαινόταν εάν γύρω στα σαράντα σας χρόνια εσείς μοιάζατε σαν έφηβη; Αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορείτε να γίνετε μητέρα στα εξήντα πέντε σας, θα γελούσατε; Το γεγονός ότι θα μπορούσατε να ζήσετε μια ζωή χωρίς αρρώστιες μέχρι τα εκατόν είκοσι χρόνια σας, θα σας εξέπληττε; Σίγουρα πάντως, οι περισσότεροι, δε θα πιστεύατε λέξη από όλα τα παραπάνω!

Κι όμως, υπάρχει μια φυλή, που έχει αυτά και πολλά ακόμη ιδιαίτερα και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά και που θεωρείται η μακροβιότερη φυλή στον κόσμο! Ο λόγος για τους Χούνζα (Hunza), που αυτοαποκαλούνται απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου και οι οποίοι ζουν στην κοιλάδα Χούνζα, στα βουνά Καρακόρουμ (Karakorum Mountains) στο Νότιο Πακιστάν. 

Οι Χούνζα, που δικαιολογημένα έχουν τραβήξει παγκοσμίως το ενδιαφέρον, όχι μόνο χιλιάδων τουριστών, που έρχονται να θαυμάσουν τη φυλή και τη θέα του τόπου τους, αλλά και διαφόρων επιστημόνων για την εξαιρετική τους μακροζωία και καλοζωία! Δεν αρρωσταίνουν σχεδόν ποτέ, ζώντας μια ζωή -για μας σχεδόν δύο ζωές- μέσα στην κίνηση και την ενέργεια και τη φυσική εκγύμναση, αφού λόγω του μέρους που μένουν, έχουν πολλές δουλειές στη φύση.

Ποια είναι όμως τα «μυστικά» τους;

Δεν αγχώνονται σχεδόν ποτέ, όσο και να δουλεύουν, δεν απογοητεύονται από τις δυσκολίες, που μπορεί να τους τύχουν, και το κυριότερο δεν τσακώνονται σχεδόν ποτέ μεταξύ τους! Η γαλήνη και η ηρεμία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς τους.

 Το μεγαλύτερο μυστικό τους, όμως, είναι η καλή τους διατροφή. Τρώνε πολλά αποξηραμένα φρούτα, ωμά λαχανικά, βλαστωμένους σπόρους, τυρί από πρόβειο γάλα, αποφεύγουν το κρέας, ενώ το αλάτι λείπει σχεδόν παντελώς από την ημερήσια διατροφή τους. Φτιάχνουν μόνοι τους καθημερινά το περίφημο ψωμί τους, «chapatti», γεμάτο βιταμίνες!

pinstake.com

Μάλιστα, όταν επιστήμονες από το «Μεμόριαλ» επισκέφτηκαν το μέρος και τους κατοίκους, αφού έμειναν αρχικά έκπληκτοι με όλα όσα είδαν, κατόπιν με τις μελέτες τους, διαπίστωσαν ότι οι Χούνζα έτρωγαν πολλά βερίκοκα, μαζί με το κουκούτσι τους, για το οποίο λέγεται ότι καταπολεμά ακόμη και τον καρκίνο! 

Hunza Cultural

Τα μυστικά λοιπόν μιας υγιούς μακροζωίας είναι, απ’ ό,τι διαπιστώνεται, η υγιεινή διατροφή, η εκγύμναση και η παντελής έλλειψη άγχους κι όλα αυτά μέσα στη φύση!

 

Πηγές: The Personal Development Institute

Φωτογραφίες: globerovers-magazine.com, pinstake.com, hunzaguidespakistan.com, howtolivehealthy.org