Τα Μεγαλύτερα Σπήλαια Στον Κόσμο

Από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου άνθρωπος και σπήλαια συνυπήρχαν. Πρόκειται για δυο στενά συνδεδεμένες έννοιες, αφού ο άνθρωπος έβρισκε σε σπηλιές καταφύγιο και προστασία από τα άγρια ζώα και τις καιρικές συνθήκες. Μερικά από αυτά τα σπήλαια υπάρχουν ακόμα, άλλα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και ορισμένα είναι πιο σύγχρονα δημιουργήματα της φύσης.

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, το Son Doong Cave, βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang στο Βιετνάμ. Στην τοπική διάλεκτο, το όνομα σημαίνει «ποτάμι στο βουνό» και δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν αρκετοί ποταμοί, με τον μεγαλύτερο να ξεπερνάει τα 4,5 χλμ. Το Son Doong Cave διαθέτει το δικό του μοναδικό μικροκλίμα, ενώ εκεί υπάρχουν μερικοί από τους υψηλότερους σταλαγμίτες του κόσμου, που ξεπερνούν τα 70 μ.

Camp inside Hang Son DoongΣπηλιά  Son Doong

Η σπηλιά Sarawak στο Βόρνεο έχει μήκος 700 μ., πλάτος 300 μ. ενώ το ύψος της κυμαίνεται από 70 έως 120 μ. Η σπηλιά αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος σπηλαίων, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 200 χλμ. κάτω από το βουνό. 

sarawakonline.wordpress.comΣπηλιά Sarawak

Στις Η.Π.Α. το σπήλαιο Mammoth, στο ομώνυμο εθνικό πάρκο, διαθέτει 630 χλμ. περασμάτων, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέοι χώροι. Στο Wind Cave National Park το ομώνυμο σπήλαιο θεωρείται το πιο πυκνό σύστημα σπηλαίων στον κόσμο, ενώ το σπήλαιο Lechuguilla στο εθνικό πάρκο Carlsbad Caverns είναι το βαθύτερο της αμερικανικής ηπείρου (489 μ.). 

farzinphoto.comΣπηλιά Mammoth

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο σύστημα σπηλαίων (System Ox Bel Ha, 242 χλμ.), όμως, βρίσκεται στο Quintana Roo στο Μεξικό. Στο ορυχείο Naica του Μεξικό και ειδικότερα στη σπηλιά Crystal Cave υπάρχουν τα μεγαλύτερα selenite (γύψος) κρύσταλλα στον κόσμο. Η είσοδος στο κοινό απαγορεύεται λόγω του βάθους και της θερμότητας της σπηλιάς. Εντούτοις, αφθονούν οι φωτογραφίες του εντυπωσιακού αυτού σπηλαίου στο διαδίκτυο.

adventuremedicine.netΣπηλιά  Crystal Cave

divephotoguide.comΣύστημα Σπηλαίων Ox Bel Ha

Στη Σλοβενία, το σπήλαιο Postojnska Jama επικοινωνεί με άλλα έξι σπήλαια μέσω περασμάτων 25 χλμ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο της Ευρώπης, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ειδική αίθουσα συναυλιών με εξαιρετική ακουστική. Το δεύτερο μεγαλύτερο σπήλαιο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελβετία και είναι το σπήλαιο Hölloch (200 χλμ. μήκος και 938 μ. βάθος). Επιπλέον, το σπήλαιο Optymistychna στην Ουκρανία, με 230 χλμ. χαρτογραφημένων περασμάτων, είναι το μεγαλύτερο της Ευρασίας.

ditma.ltΣπηλιά Postojnska Jama

partner.tageswoche.chΣπηλιά Hölloch 

Πέρα από το κριτήριο του μεγέθους, εντυπωσιακά είναι επίσης τα σπήλαια Batu στη Μαλαισία, που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τους αυτόχθονες Temoin, Κινέζους εποίκους και Άγγλους κατακτητές. Στη Ρωσία κοντά στο ηφαίστειο Mutnovsky σχηματίζονται συχνά σπηλιές από πάγο που δημιουργούνται από ανοίγματα στους παγετώνες, που απελευθερώνουν ηφαιστειακή θερμότητα. 

alp.org.uaΣπηλιά Optymistychna

www.stuckincustoms.comΣπηλιά Batu

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο υπόγειο κόσμο, αφού διαθέτει πάνω από 11.000 γνωστές μορφές σπηλαίων που έχουν επιστημονικά ερευνηθεί και αξιολογηθεί. 

Η σπηλαιολογία μπορεί να είναι ένα επίπονο άθλημα, ένα απλό χόμπι, ένα μέσο για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας ή όλα αυτά και πολλά ακόμη. Τα σπήλαια είναι εύθραυστοι φυσικοί πόροι, που έχουν μοναδική αξία όσον αφορά την επιστήμη και την αναψυχή. Απαιτούν σοφή διαχείριση και προστασία. 

 

Φωτογραφίες: dailymail.co.uk, travel.nationalgeographic.com, sarawakonline.wordpress.com, farzinphoto.com, adventuremedicine.net, ditma.lt, partner.tageswoche.ch, alp.org.ua, divephotoguide.com