Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές διοργανώσεις και το κοινό έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει στα πλαίσια των ελληνικών φεστιβάλ. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (1/06 – 31/08)

Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι το σημαντικότερο της χώρας, που πριν δέκα περίπου χρόνια, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, αναβαθμίστηκε και φιλοξενεί παγκοσμίως γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε νέους να εξελιχθούν και να γνωστοποιήσουν το έργο τους. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήρια, γιατί οι παραστάσεις συνήθως είναι sold out.

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (17 – 24/07)

Από το 1995 η μεσσηνιακή πρωτεύουσα φιλοξενεί το σημαντικότερο φεστιβάλ χορού, που στοχεύει στην προώθηση, καθώς και την περαιτέρω εκπαίδευση και εγκλιματισμό με την συγκεκριμένη τέχνη. Διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια και παραστάσεις συνθέτουν το ψηφιδωτό της διοργάνωσης.

Φεστιβάλ Βράχων (3/06 – 21/09) και Φεστιβάλ Πέτρας (6 – 29/06)

Τα δύο πιο γνωστά τοπικά φεστιβάλ των Αθηνών έχουν κάτι κοινό. Εκτός ότι φιλοξενούν πλήθος παραστάσεων και συναυλιών, το τοπίο τους είναι απόκοσμο και… πετρώδες. Τόσο το Φεστιβάλ Βράχων του Βύρωνα όσο και το Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη βρίσκονται σε λόφους με πανοραμική θέα της πόλης.

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας (1 – 29/08)

Από το 2005, με πρωτοβουλία της σπουδαίας μουσικού Ντόρας Μπακοπούλου, διοργανώνεται στο νησί της Αφαίας μια σπουδαία καλλιτεχνική γιορτή. Αν βρεθείτε στην Αίγινα, μη διστάσετε να αφεθείτε σε μαγευτικές νότες δίπλα στο κύμα ή τη σκιά των αρχαίων ναών.

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (9 – 17/08)

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Σύρο από το 2004, όπου κάθε χρόνο συναντιούνται διεθνούς βεληνεκούς μουσικοί και ορχήστρες, συστήνοντας στο κοινό έργα κλασικών ξένων και Ελλήνων συνθετών.

Φεστιβάλ Φιλίππων (4/07 – 2/09)

Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο φεστιβάλ, εκτός από τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί, είναι οι χώροι που πραγματοποιούνται. Από αρχαία θέατρα και κάστρα, μέχρι δημοτικά σχολεία και ανακαινισμένα τζαμιά, το κοινό που θα βρεθεί στην Καβάλα και τη Θάσο, θα θαυμάσει εκτός από τα δρώμενα και τους τόπους που θα τα φιλοξενήσουν.

Φεστιβάλ Πάτρας (11/06 – 5/09)

Σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συνέβαλαν ώστε να θεωρείται το συγκεκριμένο φεστιβάλ ένα από τα σημαντικότερα της χώρας και να προσελκύει εκτός από χιλιάδες επισκέπτες και σημαντικούς δημιουργούς, οι οποίοι συνεισφέρουν στο θεσμό.

Αισχύλια (11 – 26/07)

Ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο στην Ελευσίνα, σε ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο και χορό. Η ατμόσφαιρα στο παλιό Ελαιουργείο, είναι μυστικιστική και οι διοργανωτές προσπαθούν να δώσουν μία σύγχρονη νότα στη σημασία των αρχαίων μυστηρίων.

Άλλα φεστιβάλ

Κατά τόπους, βέβαια, υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα φεστιβάλ με ιδιαίτερη θεματολογία. Για παράδειγμα, στη Νάξο πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις στον Πύργο Βαζαίου , στην Αστυπάλαια ο Γιώργος Ανδρέου έχει καθιερώσει εθελοντικά μία ιδιαίτερη γιορτή ελληνικού τραγουδιού και στη Ρόδο, υπάρχει το μεσαιωνικό φεστιβάλ με αναβίωση δρωμένων μιας άλλης εποχής.

Όπου και αν βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι, αναζητήστε τα κατά τόπους δρώμενα και αφεθείτε στη μαγεία τους κάτω από τη λάμψη των άστρων.

 

 

Φωτογραφία: athenswalkingtours.gr