Η πρόοδος της τεχνολογίας στις καλλιέργειες μάς έχει δώσει την εκπληκτική δυνατότητα να μπορούμε να απολαμβάνουμε φρούτα όλη τη χρονιά. Κι όμως, τα φρούτα είναι ασύγκριτα σε γεύση, υφή και άρωμα, όταν τα τρώμε την εποχή που η φύση επέλεξε να δημιουργηθούν. Και τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα, καθώς τα φρούτα εποχής έχουν πολύ μειωμένες  πιθανότητες να προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους και να έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και ορμόνες.

Η καλύτερη εποχή για την κατανάλωση φρούτων είναι το καλοκαίρι και είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια τέτοια περιοχή του κόσμου, η οποία παράγει ιδιαίτερα νόστιμα φρούτα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η δροσιά και η γλύκα μιας φέτας πεπονιού ή καρπουζιού είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στη ζέστη. Τα φρούτα είναι η καταλληλότερη τροφή σε περιόδους ζέστης, αφού είναι ευκολοχώνευτα, και έτσι ο οργανισμός μας δεν ανεβάζει τους βιορυθμούς του για τη χώνεψη, αποφεύγοντας την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ωστόσο, το καλοκαίρι δεν μας προσφέρει μόνο τα πλούσια σε νερό και βιταμίνες καρπούζια και πεπόνια. Στη λίστα των καλοκαιρινών φρούτων συγκαταλέγονται το σήμα κατατεθέν της χώρας μας από αρχαιοτάτων χρόνων, το σταφύλι – αρκεί να το προλάβουμε πριν προωθηθεί στην παραγωγή κρασιού, ξυδιού ή μούστου- τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, με τη γνώριμη γεύση τους. Μπορούμε, επίσης, να βρούμε σε αφθονία σύκα, φραγκόσυκα -υποτιμημένα λόγω της δυσκολίας στο μάζεμα και το καθάρισμα- και δαμάσκηνα, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, το καλοκαίρι ευδοκιμούν τα όλο και πιο σπάνια βύσσινα και βατόμουρα και τα άγνωστα κυδώνια, τα οποία γνωρίζουμε κυρίως ως γλυκό του κουταλιού.

Παραδόξως, το καλοκαίρι ξεκινούν δειλά δειλά και οι πρώτες φουρνιές μήλων και αχλαδιών.

Τέλος, το γούρικο ρόδι με την υψηλή διατροφική αξία και το εξωτικό γκρέιπ φρουτ, αξίζουν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, μόνα τους ή με παρέα.

Γιατί, ποια καλύτερη επιλογή υπάρχει από μια φρουτοσαλάτα, όπου έχουμε επιλέξει και συνδυάσει τα αγαπημένα μας φρούτα εποχής;

 

 

Φωτογραφία: hdwallpapers.com