Υπάρχουν τόποι ανά τον κόσμο, στους οποίους μία επίσκεψη ισοδυναμεί με ταξίδι στο παρελθόν, βουτιά στην ιστορία και τη φαντασία. Αρχαίοι οικισμοί, μεσαιωνικά κατάλοιπα, μέρη που κρύβουν κάτω από την εντυπωσιακή τους εικόνα, σπουδαία και σημαντικά μυστικά και ο κάθε φιλόδοξος ταξιδιώτης θα πρέπει να τα «γνωρίσει» από κοντά. Σας παρουσιάζουμε επτά από τις πιο παλιές σπουδαίες πόλεις του κόσμου.

Πέτρα – Ιορδανία

alittleadrift.com

Το σήμα κατατεθέν της σαγηνευτικής Ιορδανίας είναι μία πόλη στο χρώμα του χαλκού, λαξευμένη στο βράχο, με αρχιτεκτονήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων, που απέκτησε μεγάλο πλούτο την περίοδο της ακμής, λόγω του εμπορίου και της γεωγραφικής της θέσης: μία γέφυρα μεταξύ της κόκκινης ερήμου και της Νεκράς Θάλασσας.

Μάτσου – Πίτσου – Περού

wanderingtrader.com

Στην άλλη πλευρά της υδρογείου, στο νότιο τμήμα του μακρινού Περού, βρίσκεται ένας από τους τελευταίους τόπους, που μαρτυρούν τη σημαντική ιστορία της Νότιας Αμερικής.  Προσεγγίσιμο μόνο με τρένο και πεζοπορία, το Μάτσου – Πίτσου μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά στην εποχή των Ίνκας και του μυστηριακού πολιτισμού τους. Λατρευτικά κτίρια, πλατείες και τόποι αστροπαρατήρησης, είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορούμε να θαυμάσουμε εκεί.

Αγιουτάγια – Ταϊλάνδη 

thousandwonders.net

Έναν άλλο κόσμο αντικρίζουμε ταξιδεύοντας  στην Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της. Το παλιό Σιάμ προσφέρει έναν απίστευτο πλούτο, με την Αγιουτάγια, παλιά πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, να κατέχει δεσπόζουσα θέση. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα, που αξίζουν την προσοχή, είναι τα «Βατ» «Μαχατάτ», «Μαχαράτ» «Ταμικαράτ» και «Ρατσαμπουράνα».

Ισφαχάν – Ιράν 

kanon.gr copy

Μνήμες από ανατολίτικα παραμύθια, χρωμάτων, αρωμάτων και ανατολίτικης ποίησης, ανασύρονται όταν κάποιος βρεθεί στο Ισφαχάν. Πόλη με λαμπρή ιστορία, συνώνυμο της Περσικής αυτοκρατορίας, σήμερα κράτα τη μαγεία της, με τη χαρακτηριστική ισλαμική αρχιτεκτονική σε κτίρια, όπως το τζαμί του Ιμάμη, δρόμους και πλατείες. Μία από αυτές μάλιστα, η «Εικόνα του κόσμου», είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Σαμαρκάνδη – Ουζμπεκιστάν 

Samarkand-Registan-Sq

Πατρίδα του Ομάρ Καγιάμ, κραταιά πόλη της περσικής αυτοκρατορίας, κομμάτι των δρόμων του μεταξιού, η Σαμαρκάνδη στο σημερινό Ουζμπεκιστάν, έχει καταστραφεί και αναγεννηθεί ουκ ολίγες φορές. Κρύβει αρκετούς θησαυρούς, από όλες τις κατακτήσεις που υπέστη. Η πλατεία Rejistan με τις ιερατικές σχολές, τα μεσαιωνικά βαθυγάλαζα κτίρια, η νεκρόπολη Σαχ ι Τζίντα και φυσικά γραφικά παζάρια, παλιά σπίτια και φιλόξενοι κάτοικοι, περιμένουν τους τολμηρούς επισκέπτες.

Μάλτα

Η Μάλτα είναι ένας πίνακας με διαφορετικές πινελιές κάθε μεσογειακού λαού. Ολόκληρο το νησιωτικό κράτος έχει ιστορική και πολιτισμική σημασία. Οι πόλεις της αποτελούν συνονθύλευμα  αραβικών και ευρωπαϊκών επιρροών, ως προς την αρχιτεκτονική και τη γενικότερη κουλτούρα τους. Σημαντικότερες εξ αυτών, η πρωτεύουσα Valletta, Marsaxlokk, Mdina, Rabat, Birgu και φυσικά τα νησάκια Gozo και Comino.

Και κάτι από… Ελλάδα

Στη χώρα μας, λόγω της ιστορίας της, έχουν μείνει σχετικά λίγες αυθεντικά παλιές πόλεις. Δύο από αυτές, που θα ξεχωρίζαμε αμέσως, είναι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που στα καλντερίμια και τα κάστρα της, ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως ζει στην εποχή των τροβαδούρων και των ιπποτών και η παλιά πόλη της Ξάνθης, που διατηρεί αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική μορφή της από τον 19ο αιώνα και έχει ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

 

 

Φωτογραφίες: alittleadrift.com, wanderingtrader.com, thousandwonders.net, travellingwizards.com