Όταν μοιραζόμαστε το σπίτι με τα κατοικίδιά μας, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε πως οι ανάγκες τους διαφέρουν από τις δικές μας. Έτσι, πολλές από τις κακές συνήθειες που παρουσιάζουν και εξήγηση έχουν και να αντιμετωπιστούν μπορούν.

Η θέσπιση κανόνων στο σπίτι και η συνεπής εφαρμογή τους είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μάθουν να πίνουν νερό και να τρώνε όχι από το τραπέζι, αλλά μόνο από συγκεκριμένα σκεύη, τα οποία δεν πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτα, γιατί πολλά ζώα τρώνε συνήθως περισσότερο από όσο χρειάζονται. Επιπλέον, τα κιβώτια με άμμο υγιεινής (ένα για κάθε κατοικίδιο) πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα σε ένα ήσυχο σημείο, ώστε να γνωρίζει ότι έχει το δικό του χώρο στο σπίτι.

Η πλήξη μπορεί να επιφέρει ελαττωματικές συμπεριφορές και τραυματισμούς, όπως καταστροφή επίπλων, εσωτερική αιμορραγία από κομμάτια που καταπίνουν κλπ.. Η χρήση κατάλληλων παιχνιδιών (π.χ. ονυχοδρόμιο από σπάγκο, ψεύτικα κόκαλα, μικρές μπάλες κ.ά.), η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και η επιλογή επίπλων χαμηλού κόστους, χωρίς αιχμηρές γωνίες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ζημιές. Όταν διαπιστώσετε κάτι ανάλογο, μην ξεχάσετε να τα επιβραβεύσετε.

Πολλά ζώα μπορεί να φαίνονται καταπιεσμένα, υπερδραστήρια ή να έχουν επιθετική συμπεριφορά. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται συνήθως από προβλήματα υγείας. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο για τον απαραίτητο έλεγχο πρέπει να είναι συχνές. Επίσης, η βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επιθετικότητας. Στα κατοικίδια ζώα αρέσει η ρουτίνα και οι παραμικρές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν άγχος, απώλεια τριχώματος μέχρι και κατάθλιψη. Πάντως, η διαδικασία «κοινωνικοποίησής» τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Η θετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση βοηθάει στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους προς το καλύτερο.

Ένα κατοικίδιο ζώο, που λαμβάνει ανεπαρκή σωματική και συναισθηματική φροντίδα, κινδυνεύει να αρρωστήσει. Η επιλογή να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο πρέπει να γίνεται συνειδητά και όχι σε μια στιγμή ενθουσιασμού. Και είναι οι ενήλικες, που πρέπει να δώσουν ένα παράδειγμα υπευθυνότητας στα παιδιά τους.

Η αγάπη μας για τα κατοικίδια ζώα μπορεί να θεωρείται δεδομένη, όχι όμως και η ανάλογη φροντίδα και συμπεριφορά.

 

Φωτογραφία: taylor-bros.com