Τα σπήλαια πάντοτε εξήπταν τη φαντασία των ανθρώπων και συνοδεύονταν από μύθους, θρύλους και δοξασίες. Από καταφύγια ζώων και των πρώτων ανθρώπων έγιναν τόποι λατρείας και πάλι καταφύγια από πολέμους και διώξεις, κρυψώνες αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και θησαυρών πειρατών.  Εκεί κατέφευγαν και οι παράνομοι, όπως ο λήσταρχος Νταβέλης στο ομώνυμο σπήλαιο στην Πεντέλη.

Ως σπήλαια έχουμε στο μυαλό συνήθως τα σπήλαια, που είναι τουριστικά αξιοθέατα, όπως του Διρού στην Λακωνία ή του Περάματος στα Ιωάννινα. Όμως, η Ελλάδα κατακλύζεται από 8.500 και πλέον σπήλαια, την πλειονότητα των οποίων δεν μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, εκτός και αν είναι μέλος σπηλαιολογικής εταιρείας.

Η σπηλαιολογία, την οποία μάθαμε στην Ελλάδα το 1950 με την ίδρυση της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), δεν είναι απλά ένας επιστημονικός τομέας, αλλά ένα πολυσύνθετο extreme sport. Για να γίνει κάποιος μέλος κάποιας αναγνωρισμένης εταιρείας ή συλλόγου πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να περάσει με επιτυχία σεμινάριο σπηλαιολογίας. Στα σεμινάρια θα διδαχθεί τα πάντα γύρω από την επιβίωση σε ένα σπήλαιο, από προσανατολισμό, τεχνικές κατάβασης, πρώτες βοήθειες και διατροφή μέχρι γεωλογία, παλαιοντολογία, χαρτογράφηση και φωτογράφηση σπηλαίων και βιοσπηλαιολογία.

newsbeast.gr

Σπηλιά του Νταβέλη

Ως μέλος, μπορεί να συμμετέχει στις αποστολές, που οργανώνει ο κάθε σύλλογος, ο οποίος παρέχει και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και μην νομίζετε ότι χρειάζεται να πάτε μακριά για να επισκεφτείτε ένα σπήλαιο. Ακόμα και η Αττική έχει μια πλειάδα σπηλαίων, ενώ συνεχώς εξερευνώνται καινούρια, όπως το σπήλαιο Σχιστού στο Κερατσίνι.

Η εξερεύνηση σπηλαίων είναι ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία για το σώμα και το πνεύμα, ενώ οι σπηλαιολόγοι μπορεί κάποτε να μπορέσουν να εξακριβώσουν τις θεωρίες περί επικοινωνίας σπηλαίων, όπως του Σπηλαίου του Ερεχθείου με την σπηλιά της Αρετούσας στον Προφήτη Ηλία ή του Παρασκευά στην πλάζ Βοτσαλάκια του Πειραιά, όπως και ιστορίες από όλη την Ελλάδα για συμπλέγματα σπηλαίων που χρησιμοποιούσαν οι αντιστασιακοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής για να ξεφεύγουν από τους Γερμανούς.

Diros_Cave

Σπηλαίο Διρού

Βέβαια, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, είναι η αποβολή των όποιων προκαταλήψεων και φόβων υπάρχουν, εξαιτίας ιστοριών, για νεράιδες και άλλα πλάσματα που ζουν σε σπηλιές. Αν το καταφέρετε, έχετε βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στο να δοκιμάσετε αυτό το ενδιαφέρον από επιστημονικής άποψης extreme sport.

 

 

Πηγές: ese.edu.gr, visitgreece.gr

Φωτογραφίες ruggedtec.com, newsbeast.gr