Σπατάλη Τροφίμων: Ένα Θέμα Που Μας Αφορά Όλους

Σύμφωνα με μια μελέτη του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) του ΟΗΕ, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται ή χάνονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Η σπατάλη τροφίμων εντοπίζεται τόσο στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες, με τις πρώτες να φτάνουν τα 670 εκατομμύρια τόνους και τις δεύτερες να ακολουθούν με 630 εκατομμύρια τόνους.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η σπατάλη τροφής εντοπίζεται στο στάδιο της παραγωγής, κυρίως αγροτικής, καθώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλων υποδομών αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας. Στην Ινδία, έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 40% των φρούτων και λαχανικών “χάνονται” από τον καλλιεργητή στον καταναλωτή, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων μέσων μεταφοράς (φορτηγά-ψυγεία), του παλαιωμένου ή ανύπαρκτου οδικού δικτύου, των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της διαφθοράς.

Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) της σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Ακόμα και στην Ελλάδα, το ποσοστό σπατάλης φαγητού είναι ανάλογο. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue, το 37% των Ελλήνων σπαταλά τρόφιμα 1-2 φορές το μήνα, εκ του οποίου το 9% σπαταλά τροφή 2-3 φορές την εβδομάδα.

Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να επέλθει αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά, ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς και κοινωνική ευαισθητοποίηση, εφόσον συνεχώς αυξάνονται οι άνθρωποι, που ζουν υπό καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας.

Με τους ακόλουθους πέντε τρόπους μπορούμε να συμβάλλουμε, ως καταναλωτές, στον περιορισμό του προβλήματος:

  • Συχνά, συγχέουμε τις ενδείξεις “ημερομηνία λήξης” και  “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν”. Εξαιτίας αυτής της σύγχυσης απορρίπτουμε τροφές, οι οποίες δεν είναι ακατάλληλες για κατανάλωση.
  • Πριν πάμε για προμήθειες τροφής είναι χρήσιμο να έχουμε κάνει μια λίστα. Η λίστα τροφίμων θα μας προστατεύσει από άχρηστες αγορές, ενώ είναι σημαντικό να μην πάμε πεινασμένοι για ψώνια, διότι θα παρασυρθούμε.
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε μεγάλες συσκευασίες τροφίμων, με προσφορές τύπου «1+1 δώρο», ειδικά αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τις καταναλώσουμε εγκαίρως.
  • Αντί να πετάμε μαγειρεμένο φαγητό ή ακόμα και ψωμί, μπορούμε να το διατηρήσουμε για αρκετό καιρό στην κατάψυξη.
  • Αν όντως πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να καταναλώσουμε το μαγειρεμένο φαγητό μέσα στις επόμενες μέρες, μπορούμε να το διαθέσουμε σε κάποιον που το έχει ανάγκη μέσω κατάλληλων φορέων ή απλώς να το αφήσουμε δίπλα σε κάποιο κάδο απορριμμάτων για τα αδέσποτα ζώα.

 

Φωτογραφία: apantimes.co