Σπάνια Εκθέματα Σε Διάφορα Μουσεία Του Κόσμου

Στην Ελλάδα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Αν όμως, τα φέρει έτσι η τύχη και κάνουμε κανένα ταξιδάκι, καλό θα είναι να ξέρουμε τι αξίζει να επισκεφτούμε σε άλλες χώρες…

Τα μουσεία είναι χώροι πολιτισμού. Προσφέρουν ένα ταξίδι στον χρόνο, οδηγώντας τον επισκέπτη σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός τόπου. Ένα μουσείο μπορεί, επίσης, στηριζόμενο σε ποικίλα οικολογικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία να “δημιουργήσει” μια διαδρομή σε ένα σύγχρονο παραμύθι.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ταξιδέψουμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να δούμε ορισμένα σπάνια εκθέματα. Στην Ελλάδα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Αν, όμως, τα φέρει έτσι η τύχη και κάνουμε κανένα ταξιδάκι, καλό θα είναι να ξέρουμε τι αξίζει να επισκεφτούμε…

Η επιλογή είναι δύσκολη και η λίστα μεγάλη. Επιλέξαμε ορισμένα μουσεία ανά τον κόσμο, που ξεχωρίζουν για τα σπάνια εκθέματά τους, αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών σε ετήσια βάση.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης φιλοξενούνται ορισμένες από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης, καλλιτεχνών όπως ο Picasso, ο Dali, ο Matisse, ο Van Gogh κ.ά. Επιπλέον, κάθε νέο καλλιτεχνικό ρεύμα φιλοξενείται κατά καιρούς στο εν λόγω μουσείο, συνδέοντας έτσι το “πριν” με το “μετά”.

the-museum-of-modern-art-unique-life

Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Μεξικό

Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας προσφέρεται για ένα ταξίδι στο μυστηριακό πολιτισμό των Αζτέκων μέχρι την εμφάνιση των Ισπανών κονκισταδόρες. Η “Πέτρα του Ήλιου” ή αλλιώς το “Ημερολόγιο των Αζτέκων” θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου, με ιερογλυφικές ημερομηνίες της τελετουργικής γιορτής των Αζτέκων, αλλά και των ”προηγούμενων κόσμων”.

The-National-Museum-of-Anthropology-Mexico-unique-life

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Στους χώρους του φιλοξενούνται εκατομμύρια εκθέματα από όλον τον κόσμο και από διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι αίθουσες που “τραβάνε” περισσότερο τους επισκέπτες είναι αυτές του αρχαίου αιγυπτιακού (με εντυπωσιακά κτερίσματα από τάφους φαραώ) και του ελληνικού πολιτισμού. Μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, αν δεν δείτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

museums_british_unique-life

Μουσείο Hermitage, Αγία Πετρούπολη

Ο συνολικός αριθμός των έργων, που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου, ξεπερνούν τα 3.000.000. Το Μουσείο Hermitage είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και εκείνο που, ίσως, σας τραβήξει την προσοχή είναι τα εντυπωσιακά “χρυσά” δωμάτια, που είναι γεμάτα από πολύτιμους λίθους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κάποιας αλλοτινής εποχής.

hermitage-unique-life

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

Εδώ βρίσκεται το πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ξεχωρίζει το άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου, τα ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού, αλλά το πραγματικό διαμάντι του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

The-National-Museum-of-Athens-unique-life

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτισμού βρέθηκε στο πέρασμα των αιώνων –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– στο εξωτερικό και σήμερα τα εκθέματα αυτά βρίσκονται σε μερικά από τα δημοφιλέστερα μουσεία στον κόσμο, όπως:

  • Η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου. Σαφώς, τα υπόλοιπα τμήματα (Γλυπτικής, Καλλιτεχνικών Αντικειμένων, Πινάκων Ζωγραφικής κ.ά.) του μουσείου έχουν εκθέματα, που ξεχωρίζουν, όπως η αινιγματική Μόνα Λίζα.
  • Ο Βωμός της Περγάμου στο Μουσείο Περγάμου του Βερολίνου. Στο συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενούνται, επίσης, η “Πύλη της Ιστάρ” από την αρχαία Βαβυλώνα και ευρήματα ισλαμικής τέχνης.
  • Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα στο Μουσείο του Βατικανού, που αξίζει να τον δείτε, όταν “ξεκολλήσετε» από την “Καπέλα Σιστίνα” και τα “Δωμάτια του Ραφαήλ”.

 

 

Φωτογραφίες: visionsoftravel.org, greecewanderer.com, archiinfo.net, architectuul.com