Σκέψου Προτού Χρησιμοποιήσεις Πλαστικό Κουτάλι Ξανά

Η Greenpeace προσπαθεί να σπάσει τον κύκλο της υπερκατανάλωσης, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας το πλαστικό κουτάλι ως παράδειγμα. 

Πόσο αθώο μπορεί να φαντάζει στα μάτια μας ένα πλαστικό κουτάλι; Το χρησιμοποιούμε για ευκολία, μιας και πολλές φορές ακόμη και η σκέψη του πλυσίματος των πιάτων είναι απωθητική! Το χρησιμοποιούμε στα πάρτι των παιδιών, στην εκδρομή ή στο BBQ με τους φίλους, στην παραλία ή ακόμη και στο γραφείο, στο φοιτητικό σπίτι ή στο καταφύγιο των εργένηδων. Κι αν κάποιος παραπονεθεί για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, η απάντηση έρχεται αβίαστα: «Σιγά, είναι απλά ένα πλαστικό κουτάλι!»

Όπως θα δείτε και στο video, όμως, για την παραγωγή ενός πλαστικού κουταλιού επιστρατεύονται πόροι, που δύσκολα συνειδητοποιούμε: εργοστάσια που εργάζονται ακούραστα για τη μαζική παραγωγή τέτοιων αγαθών, μέσα μεταφοράς που δαπανούν ενέργεια και πετρέλαιο, μέσα αποθήκευσης με ρύθμιση της θερμοκρασίας και πολλά άλλα. Για να φτάσει το κουτάλι στην κατοχή μας, έχει διανύσει ένα τεράστιο ταξίδι κι έχει επιβαρύνει τον πλανήτη, σε μέγεθος δυσανάλογο της αξίας του. Ακόμη κι αυτό το φαινομενικά αθώο προϊόν είναι άρρηκτα δεμένο με την κοινωνία και την αξία που δίνουμε στην κατανάλωση.

Όλα ξεκινούν από την καθημερινότητά μας. Εμείς αλλάζουμε τον κόσμο, ένα βήμα τη φορά. Όσο μικρό κι αν φαίνεται αρχικά το βήμα που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας. Γι’ αυτό και πρέπει να το κάνουμε…

Πλαστικό κουτάλι, λοιπόν; Ξανασκέψου το!