Συναρπαστική Βουτιά Στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα Tου Μπελίζ

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς τόπους για καταδύσεις παγκοσμίως.

Φανταστείτε πανέμορφα τιρκουάζ νερά, υφάλους, κοράλλια και στη μέση όλων αυτών έναν τεράστιο μπλε κύκλο, να αποτελεί τη γοητευτική παρατυπία στο τοπίο. Νομίζετε πως πρόκειται για εικόνα από κάποιο εξωτικό όνειρο; Κι όμως όχι, αφού αφορά μία από τις πιο εντυπωσιακές θαλάσσιες τοποθεσίες του κόσμου, τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ, που μπορεί να παρομοιαστεί και με υποθαλάσσιο πηγάδι.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους στον κόσμο για καταδύσεις

Ο Ζακ Υβ​ Κουστώ ισχυρίστηκε ότι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς τόπους για καταδύσεις παγκοσμίως και αυτό επαληθεύεται πλήρως, αν σκεφτεί κανείς πόσοι δύτες καταφτάνουν στο Μπελίζ ετησίως για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Παρατηρώντας το φυσικό τοπίο αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το μεγάλο βάθος, λόγω της διαφοράς χρώματος. Λογικό, αν αναλογιστούμε πως φτάνει τα 125 μέτρα βάθος και έχει περίμετρο 300 μέτρων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα. Πρόκειται για τόπο με σπάνια βιοποικιλότητα και εκεί μπορεί κάποιος να συναντήσει αρκετά είδη καρχαριών. Η σκιά τους μάλιστα ξεχωρίζει εύκολα πάνω στο απαλό γαλάζιο της θαλασσινής περιοχής!

Η κατάδυση εκεί είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αφού τα παιχνιδίσματα του φωτός πάνω στα τοιχώματα από ασβεστόλιθο, αποκαλύπτουν το υπέροχο υποθαλάσσιο τοπίο και κάνουν σταδιακά ορατές τις φιγούρες των καρχαριών, που συνοδεύουν τους δύτες στην κατάβαση προς το βυθό.

Η βουτιά σε ένα τέτοιο μέρος, είναι μια εμπειρία ζωής, όμως μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους για κάποιον πρωτάρη δύτη. Υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτές, που δίνουν σαφείς οδηγίες ως προς την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

1

Οδηγίες για το ταξίδι στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα

Αν παρ’ όλα αυτά σας έχει γεννηθεί η επιθυμία να ταξιδέψετε ως εκεί, έχετε υπ’ όψη αρχικά πως πρέπει να πραγματοποιήσετε το ταξίδι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, λόγω καιρικών συνθηκών.

Για να επισκεφτείτε τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, θα πρέπει πρώτα να φτάσετε στο νησί Ambergris Caye και από εκεί να αναζητήσετε τοπικούς οδηγούς και εκπαιδευτές, ώστε να σας μυήσουν στα μυστικά της κατάδυσης.

Άλλες δραστηριότητες στην περιοχή

Αν αυτό φαντάζει παρακινδυνευμένο στα μάτια σας και θέλετε απλώς να χαθείτε στη μαγεία του τοπίου, ένα σωρό άλλες δραστηριότητες σας περιμένουν:

  • τοπικές κρουαζιέρες,
  • ψάρεμα και κολύμπι σε μαγευτικά νερά
  • αρκετά νησιά τριγύρω με παρθένες παραλίες για ανακάλυψη,
  • να επισκεφθείτε τον ποταμό με τα ερείπια των Μάγια στο Lamanai,
  • να οδηγηθείτε σε υπόγειες σπηλιές ή
  • να εξερευνήσετε τα οικολογικά θέρετρα των περιοχών κοντά στα σύνορα. 

 

Φωτογραφίες: chabilmarvillas.com, belizetravelmag.com