Οι ερασιτεχνικοί αγώνες δρόμου και ο περιπατητικός τουρισμός προσελκύουν όλο και περισσότερους θαυμαστές στη χώρα μας. Τα μέλη των Συλλόγων Δρομέων Υγείας, όπως συνήθως αυτοαποκαλούνται, αυξάνονται με εκπληκτικούς ρυθμούς. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε τέτοιους συλλόγους σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Οι σύλλογοι αυτοί δεν ιδρύθηκαν για να απαιτήσουν το οτιδήποτε από το επίσημο κράτος ή για να κάνουν «πρωταθλητισμό». Αντιθέτως, ο σκοπός τους είναι η διάδοση του μαζικού αθλητισμού σε ανθρώπους διαφορετικού φύλου και ηλικίας, που δεν τους ενδιαφέρει η επίδοση παρά μόνο η συμμετοχή.  Επιπλέον, δουλεύουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπουν οι σωστές βάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους από τις μικρές ηλικίες.

Οι αγώνες δρόμου και οι περιπατητικές διαδρομές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, όπως φυσιολατρικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μαραθώνιο Ολυμπίας, τον ημιμαραθώνιο Δίου, τον αγώνα δρόμου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, τον Αχίλλειο Δρόμο στην Κέρκυρα, και τους Ορεινούς Αγώνες στις Θερμοπύλες και στο Κρανιπάτι Κεφαλληνίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες, από παιδιά μέχρι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, παραλαμβάνουν αναμνηστικά έπαθλα. Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η βελτίωση της σωματικής υγείας, η παρέα και το χειροκρότημα αθλητών και κοινού, που απαιτεί συγκεκριμένη παιδεία και νοοτροπία.

Ο Σωκράτης Τσούρας, 68 ετών και μέλος του ΣΔΥ-Π (Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά), είναι φανατικός του τρεξίματος και θεωρεί ότι η γενικότερη φιλοσοφία της άθλησης προσφέρει ευεξία και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Ο αρχικός στόχος, μάς εξηγεί, είναι να παρακινήσουμε τον εαυτό μας να βρει χρόνο για άθληση ενώ οι καινούργιες γνωριμίες, η χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού μάς βοηθάνε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα. Τελειώνοντας, υπογραμμίζει πως η δραστηριότητα χιλιάδων δρομέων κάθε Σαββατοκύριακο ανά την επικράτεια τονώνει και κινεί οικονομικά αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών όπως ξενοδοχεία, μεταφορές, εστίαση, καταστήματα αθλητικών ειδών, κ.ά.

Πολλοί από τους παραπάνω συλλόγους σκοπεύουν να επεκτείνουν το εύρος των δράσεων τους συνδυάζοντας αθλητικές δραστηριότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι, σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνονται εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εθελοντικές αιμοδοσίες, προληπτικοί στοματικοί έλεγχοι για παιδιά, συζητήσεις-ενημερώσεις με ποικίλα θέματα (π.χ. σωστή προπόνηση, διατροφή, πρόληψη τραυματισμών), συλλογή ρούχων και φαρμάκων στα πλαίσια της αθλητικής αλληλεγγύης, κ.ά.

 

 

Φωτογραφίες: thisrunnersfuel.com