Τι συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά σήμερα;

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η αγορά φωτοβολταϊκών (φ/β) παγκοσμίως, αλλά και ειδικά στη χώρα μας. Η περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω ανανεώσιμης πηγής ενέργειας (ΑΠΕ) θεωρείται δεδομένη, όμως, μένει να καθοριστεί ο βαθμός συμμετοχής της στο ενεργειακό ισοζύγιο στο μέλλον. 

Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο είναι εγκατεστημένα περίπου 178 GW φωτοβολταϊκών, τα 40 εκ των οποίων κατασκευάστηκαν το 2014, ενώ ο στόχος είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών διεθνώς να φτάσει τα 540 GW.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία αποτελούν τις τρεις κυρίαρχες αγορές φωτοβολταϊκών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται πρόσφατα μείωση των επενδύσεων σ’ αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι το 2014 διασυνδέθηκαν στην ΕΕ 7 GW φωτοβολταϊκών, σε σχέση με 10.5 GW του 2013 και 17.7 GW του 2012.

Παρά την παραπάνω κάμψη η δυναμική της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ παραμένει ισχυρή, αφού υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης των φ/β  ακόμη και κατά 80% έως το 2019. Εξάλλου τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν περισσότερο από 7% της ζήτησης σε ηλεκτρισμό σε τρεις χώρες της Ευρώπης: Στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα!

φωτοβολταϊκά-Unique-life

Συνολικά το 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράχθηκαν 91.3 Twh ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ η σχετική διασυνδεδεμένη ισχύς της ΕΕ ανέρχεται στα 6.883.3 MWp

Και στη χώρα μας άλλωστε, όπως και στην ΕΕ έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 εγκαταστάθηκαν μόλις 17 MW επί συνόλου 2.596 MW (εκ των οποίων τα 2.061 MW επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων).

Με αφορμή την ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κατέθεσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της αγοράς φ/β στη χώρα μας. Οι προτάσεις του Συνδέσμου εγγυώνται την άμεση και ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.

H αγορά φ/β βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη, όχι μόνο με τις επιζήμιες συνέπειες των capital controls, αλλά δυστυχώς και με εξαιρετικά χαμηλές αποζημιώσεις της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά “πράσινης” ενέργειας, τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

 

Πηγή: solarpowereurope.org

Φωτογραφίες: iStock©Unique life, Petros Poulopoulos