Ο κύκλος είναι ένα σχήμα, που υπάρχει παντού στη φύση. Ίσως, γι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως θρησκευτικό σύμβολο, απεικονίζοντας την πληρότητα και την ολοκλήρωση.

Η Γη, ο ήλιος η σελήνη, οι κορμοί των δέντρων, τα φρούτα:  ο κύκλος είναι ένα σχήμα, που υπάρχει παντού στη φύση. Ίσως, γι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως θρησκευτικό σύμβολο, απεικονίζοντας την πληρότητα και την ολοκλήρωση. Ταυτόχρονα, αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την έννοια του αέναου, τόσο με το σχήμα του,  όσο και από μαθηματικής απόψεως – η σταθερά “π”, είναι ένας άπειρος κυριολεκτικά αριθμός.

Ο Κύκλος στην Καθημερινότητα

Ο κύκλος είναι εγγεγραμμένος στην ανθρώπινη φύση μας, από τις απαρχές των τελετουργικών και πρωτόγονων χορών. Ακόμα και σήμερα, στην καθημερινότητά μας, μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι για να φάμε ή γύρω από κάποιον που διηγείται ιστορίες, ενώ πολλά από τα παιδικά παιχνίδια, αλλά και ενήλικες δραστηριότητες, γίνονται σε κύκλο.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο: μέσα σε έναν κύκλο είμαστε όλοι ισότιμα μέλη της ομάδας και παράλληλα δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο εντός του, που διευκολύνει το μοίρασμα και τη σύνδεση της ομάδας. Έτσι, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ο κύκλος χρησιμοποιείται κατά κόρον ως εργαλείο από ψυχολόγους, χοροθεραπευτές και δραματοθεραπευτές.

Mandala: Ένας Θεραπευτικός “Ιερός Κύκλος”

Ο κύκλος έχει θεραπευτική αξία και μέσω της τέχνης των mandala. Mandala ονομάζονται ζωγραφιές, οι οποίες εντάσσουν μέσα σε έναν κύκλο σχέδια, τα οποία χρωματίζονται κατά βούληση.

Η αξία των mandalas είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ινδία και το Θιβέτ, μέσω του βουδισμού, ενώ στον δυτικό κόσμο άρχισε να γίνεται γνωστή εξαιτίας της μελέτης τους από τον πρωτοπόρο της ψυχολογίας Κάρλ Γιούνγκ, ο οποίος πίστευε ότι αποτελούν “μια αναπαράσταση του ασυνείδητου εαυτού“.

Παρότι μπορούμε και μόνοι μας να αρχίσουμε να δημιουργούμε mandala, στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν πολλά βιβλία ζωγραφικής, ενώ υπάρχει και δωρεάν εφαρμογή για το κινητό μας. 

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

 

 

Πηγές: in2life.gr, psychologytoday.com, arttherapyblog.com, Bailey, H, The Lost Language of Symbolism

Φωτογραφία: verybarryhandmade.co.uk