Ως καινοτομία ορίζεται η εισαγωγή νέων μεθόδων, δηλαδή ο νεωτερισμός. Μολονότι καθημερινά κατακλυζόμαστε από πληροφορίες, που συχνά υποστηρίζουν ότι είναι ρηξικέλευθες, εντούτοις σε ελάχιστες περιπτώσεις ισχύει κάτι τέτοιο. Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορούμε εύκολα να το κατανοήσουμε απλώς και μόνο εάν αναλογιστούμε τον όγκο των πραγμάτων, που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, υπολογίζοντας σε πρώτη φάση μόνο αυτά που έχουν διασωθεί από γραπτές πηγές. Αν λάβουμε υπόψη δε τα λεγόμενα και τις θεωρίες που έχουν χαθεί, είτε ακούσια είτε εκούσια, κατά τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης, τότε εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η καινοτομία κατ’ ουσίαν είναι κάτι, που στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. 

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, η καινοτομία αποτελούσε ανέκαθεν τον κύριο σκοπό των απανταχού επιστημόνων, ενώ στις περιπτώσεις που επιτυγχάνονταν σηματοδοτούσε συνήθως σημαντικές –άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές- εξελίξεις για τον ανθρώπινο βίο. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν πρωτότυπες ιδέες σε όλους τους τομείς της ζωής.

 Διάφορους τρόπους για την ανεύρεση καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών προσπαθεί να μας προτείνει, μέσω των βιβλίων του και ο Austin Kleon. Στην ιστοσελίδα του, μας συστήνεται ως ένας συγγραφέας που ζωγραφίζει ή αλλιώς που δημιουργεί τέχνη με λέξεις και βιβλία με εικόνες. Με τις διάσημες παραθέσεις του (ή αλλιώς αναφορές κατά λέξιν), ο Kleon σε προκαλεί να αντιμετωπίσεις την κλοπή από διαφορετική οπτική γωνία. Όταν λέει κλοπή, εννοεί τα πάντα εκτός από την «ξύλινη» και αντι-δημιουργική λογοκλοπή. Οι εν λόγω παραθέσεις, σε συνδυασμό με τα διδακτικά του σχεδιαγράμματα, συνθέτουν κατά κύριο λόγο το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο “Κλέψε Σαν Καλλιτέχνης” (“Steal Like An Artist”)

trapezi

Ο συγγραφέας από το Οχάϊο των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η αντιγραφή είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ζωής, ήδη από τη στιγμή της γέννησης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η προέλευση της ενότητας μιας δημιουργίας εξαρτάται από το δημιουργό, ενώ διαχωρίζει την αντιγραφή σε καλή και κακή ανάλογα με το εάν αυτή είναι αποτέλεσμα μελέτης ή επιδερμικού διαβάσματος. Στο «Κλέψε Σαν καλλιτέχνης» ο Kleon αποκαλύπτει τα δέκα πράγματα για τη δημιουργικότητα, που δεν μας έχει πει κανένας, ενώ ορίζει -μεταξύ άλλων- ως βάση της τελευταίας, την πνευματική αναζήτηση. 

  Εάν και εσάς σας ενδιαφέρει να έχετε καινοτόμες και πρωτότυπες ιδέες θα σας φανούν χρήσιμες οι πιο κάτω οδηγίες:

  • Σημειώστε σε ένα χαρτί τα πράγματα στα οποία είστε καλοί, καθώς και τις ικανότητές σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας (οικογένεια, φίλοι, εργασία)
  • Σκεφτείτε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες θα έκαναν τη ζωή σας καλύτερη
  • Ακούτε τις ανάγκες, απογοητεύσεις και επιθυμίες τις δικές σας αλλά και των άλλων
  • Σημειώνετε ό,τι σας κάνει εντύπωση
  • Τολμήστε να εφαρμόσετε αυτό, που θα σκεφτείτε για να αλλάξετε ή εξελίξετε κάτι, ή κάντε το ακόμη και προϊόν επιχείρησης. Εάν δεν το αποτολμήσετε θα βρεθεί ενδεχομένως κάποιος άλλος που θα το κάνει και τότε θα αναρωτιέστε τι θα είχε συμβεί αν ήσασταν εσείς στη θέση του.