Ο πονοκέφαλος δεν είναι μία πάθηση, που μπορούμε να προσπεράσουμε απλώς με μια ασπιρίνη. 

Υπάρχουν πολλές χιουμοριστικές εκφάνσεις ενός hangover. Η ρεαλιστική πλευρά της κατάστασης είναι εκείνη η στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας και νιώθετε πως το κεφάλι είναι το τελευταίο σημείο του σώματός σας, που σηκώνεται από το κρεβάτι.

Τι κάνετε; Μάλλον ψάχνετε για ένα αναλγητικό χαπάκι, πίνετε ένα καταπραϋντικό ρόφημα και μένετε ξαπλωμένοι στον καναπέ όλη μέρα.

Πρακτικές Αντιμετώπισης & Ιατρική Φροντίδα

Τι γίνεται, όμως, όταν δεν έχετε πιει, ούτε έχετε φάει βαριά και εξακολουθείτε να ξυπνάτε με έναν ύπουλο πονοκέφαλο; Ίσως συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα:

  • Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται απότομα καθώς ξυπνάτε. Αυτό προκαλεί πονοκέφαλο και αν πάσχετε από υπέρταση το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά την πίεση σας και να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας.

  • Ροχαλητό

Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ειδικά κέντρα ύπνου συνιστούν την απώλεια βάρους, τη χρησιμοποίηση ειδικής μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου και σε ειδικές περιπτώσεις τη χειρουργική επέμβαση (φαρυγγοπλαστική).

  • Τρίξιμο δοντιών

Το “τρίξιμο” ή “σφίξιμο” των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ασκείται παρατεταμένη πίεση στις αρθρώσεις των ζυγωματικών. Ο οδοντίατρός σας, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

  • Διάρκεια ύπνου

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ενήλικες να κοιμούνται 7-8 ώρες την ημέρα. Ο πονοκέφαλος εμφανίζεται όταν κοιμάστε πιο πολύ ή πιο λίγο και όταν αλλάζετε τις ώρες της ημέρας, που ξεκουράζεστε. Εδώ δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα, απλώς ακούστε το βιολογικό σας ρολόι.

  • Προσωπικός χώρος ξεκούρασης

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός σας πρέπει να παίρνει το οξυγόνο, που χρειάζεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε την υγρασία και να αερίζετε συχνά την κρεβατοκάμαρά σας. Επιπλέον, καλό θα είναι η σπονδυλική στήλη να βρίσκεται σε ευθεία θέση και να μην κοιμάστε με πολλά μαξιλάρια.

Ύπουλες Παθήσεις, Οι Γενεσιουργοί Παράγοντες Του Πρωινού Πονοκεφάλου

Ορισμένες φορές συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως το σύνδρομο άπνοιας και η υπέρταση, ευθύνονται για τις πρωινές κεφαλαλγίες. Ο πονοκέφαλος δεν είναι μία πάθηση, που μπορούμε να την προσπεράσουμε απλώς με μια ασπιρίνη.

Σίγουρα, τα αναλγητικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν όταν λαμβάνονται στη σωστή δοσολογία και ώρα. Χρειάζεται, όμως, και ιατρική φροντίδα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το όποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα  μπορεί να υπάρχει.

 

Φωτογραφία: healthysleeptexas.com