Σκεφτήκατε ποτέ πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ;  Με τις πράξεις μας μπορούμε να χαρίσουμε χαμόγελα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το σπουδαιότερο όλων, το δώρο της ζωής.

Αιμοδοσία

Πολύ συχνά οι Δήμοι, οι Ενορίες των εκκλησιών, διάφορα σωματεία ή σύλλογοι οργανώνουν αιμοδοσίες και καλούν κόσμο να προσφέρει αίμα, υπάρχει όμως πάντα η δυνατότητα δωρεάς αίματος στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας καθημερινά.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ένας γιατρός παίρνει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό του υποψήφιου δότη και αφού δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα δίνει το πράσινο φως για να γίνει η αιμοληψία. Δέχεσαι, λοιπόν, ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και στη συνέχεια ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Σε κάθε αιμοδοσία λαμβάνεται το 1/10 του αίματός μας, ποσοστό, που αναπληρώνεται μέσα σε μόλις 10 λεπτά! Η όλη διαδικασία μάλιστα της αναπλήρωσης θεωρείται ευεργετική για τον οργανισμό του δότη. Στην Ελλάδα το 6,5% του πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες.

Δωρεά μυελού των οστών

Δίνοντας λίγο αίμα, ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μελλοντικός δότης μυελού των οστών. Μπορεί να σώσει έτσι ζωές! Αυτό το δείγμα αίματος εξετάζεται στο ειδικό εργαστήριο κι έτσι προσδιορίζεται η “ιστική ταυτότητά” του, η οποία καταχωρείται στα αντίστοιχα αρχεία.

Όταν βρεθεί ένας εθελοντής, που είναι συμβατός με έναν υποψήφιο λήπτη, ειδοποιείται και ερωτάται εάν εξακολουθεί να επιθυμεί να δώσει μυελό των οστών του στον πάσχοντα. Αν ναι, ακολουθεί μία απλή και σύντομη διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η αρχή της σωτηρίας ενός συνανθρώπου μας.

Περίπου 100 Έλληνες ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι διεθνώς περισσότεροι από 13.000.000 εθελοντές δότες.

Στη χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών είναι περίπου 15.000,  αριθμός ανεπαρκής για την ανεύρεση κατάλληλου δότη για Έλληνες ασθενείς.  

Σεβασμός στις θέσεις αναπήρων

Αν ζούσαμε σε άλλη χώρα αυτή η παράγραφος θα ήταν περιττή, γιατί ό,τι γράφεται πιο κάτω είναι αυτονόητο! Στην Ελλάδα όμως του 2015, πολλοί είναι οι οδηγοί που πρέπει να μάθουν να σέβονται και να μην παρκάρουν στις θέσεις, όπου υπάρχει σήμανση ότι είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω στοιχεία: