Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη έχει η χώρα μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών και φαρμάκων γενικότερα. Είμαστε “φαρμακοφάγοι” οι Έλληνες;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) επιβεβαιώνεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στη χώρα μας. Το 2014 πωλήθηκαν περίπου 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο. 

Τι λέει ο ΕΟΦ;

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, που παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ),  1 στους 4 Έλληνες παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, σε ποσοστό 50% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, οι 6 στους 10 από αυτούς, που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος και 2 στους 10 δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Τι λέει ο ειδικός;

Ρωτήσαμε τον κ. Νικόλαο Π.Παπαδόπουλο-Μαιευτήρα Γυναικολόγο και χαρακτηριστικά μας απάντησε:

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κακή και αλόγιστη χρήση ειδικά των αντiβιοτικών δεν έχει να κάνει μόνο με τον εαυτό μας, αλλά και με όλο το ανθρώπινο γένος, με τη λογική ότι τα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, που δημιουργούνται, κάνουν μικρόβια, που τα θεωρούσαμε ακίνδυνα, να απειλούν τη ζωή μας κι αυτό γιατί τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα καταστείλουν. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά νέα για δημιουργία καινούργιων αντιβιοτικών και άρα πρέπει να διαφυλάξουμε τη δραστικότητα των παρόντων με πολλή προσοχή. Τελικά, πιστεύω ότι καταλήγουμε στο θέμα παιδείας και φυσικά της ενημέρωσης, που θα πρέπει να υπάρχει, για να πάψει η χρήση των αντιβιοτικών και γενικότερα όλων των φαρμάκων να γίνεται αλόγιστη και χωρίς πραγματικές ιατρικές ενδείξεις!”

Εμείς τι κάνουμε;

Όλοι μας, τουλάχιστον μια φορά, έχουμε προτείνει φάρμακο σε κάποιον φίλο μας, γιατί πονούσε το κεφάλι, το στομάχι του ή κάτι άλλο. Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αγοράσει φάρμακα από το φαρμακείο, χωρίς να προσκομίσουμε την απαραίτητη συνταγή, γιατί έτυχε να μας εμπιστεύεται ο φαρμακοποιός.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται συχνά ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας στον Έλληνα και δεν μειώνεται καθόλου η επικινδυνότητα αυτής, επειδή επιθυμούμε καλή υγεία. Ο σκοπός αγαθός, αλλά με την πράξη μας θέτουμε τη ζωή τη δική μας ή κάποιου άλλου, σε κίνδυνο.

Ελάτε, να αλλάξουμε συνήθειες!

Ο ΕΟΦ συμβουλεύει τα εξής:

  • Εμπιστευθείτε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
  • Μην καταναλώνετε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως για παράδειγμα στις απλές ιώσεις.
  • Μην αγοράζετε φάρμακα από το Διαδίκτυο.
  • Μην ανταλλάσσετε φάρμακα με συγγενείς και φίλους.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή χρήση των φαρμάκων.
  • Ζητήστε να σας χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα με το μικρότερο κόστος συμμετοχής. 

 

 

Φωτογραφία: safebee.com